Maandag 21/06/2021
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnJulie Cafmeyer

Ik werd wraakzuchtig van het idee dat mijn gewillige lichaam was afgewezen voor een computerscherm

Julie Cafmeyer is columnist.

Bill Gates gaat scheiden van zijn vrouw Melinda. “Na heel wat nadenken en werken aan onze relatie hebben we beslist om ons huwelijk te beëindigen. We geloven er niet langer in dat we samen kunnen groeien als koppel in de volgende fase van ons leven.”

Bill Gates communiceert wereldwijd over zijn relatie alsof het een multinational is. Aan een relatie werk je; als je niet groeit, beëindig je die.

Enkele weken geleden had ik een date met een man die – net zoals Bill – een ondernemende geest had. Hij zei: “Geliefden kunnen een imperium opzetten. Vanaf het begin van de relatie breng ik de rekeningen samen. Door alles te delen kan je doelen stellen en samen je dromen verwezenlijken.”

Ik vond het romantisch klinken, ambitieus.

Toen ik hem even later in bed kuste, zei hij: “Vind je het oké als we nog even wachten? Ik wil het nog niet consumeren.” Ik begreep niet wat hij met ‘het’ bedoelde. De seksuele daad? Mijn lichaam? Of was het mijn ziel die hij nog niet helemaal tot zich wilde nemen?

Ik vroeg: “Denk je dat als je te veel van mij gebruikt, ik op kan geraken?”

Hij lachte mijn opmerking weg. Hoewel ik echt heel erg opgewonden was, wist ik mijn eer te herstellen. Als een onschendbare maagd ging ik aan mijn kant van het bed liggen.

De volgende ochtend probeerde ik al slapend de indruk te wekken dat ik een vrouw was die niet onderhevig was aan haar lusten. Mijn liefdevolle grillen hield ik in toom door zelfdiscipline.

Terwijl ik daar zo onschendbaar lag te wezen, vond ik het toch jammer dat de wetten van het kapitalisme niet langs twee kanten werden doorgedreven. Binnen deze nieuwe religie waar winst en groei vooropstonden, was ik toch ook consument?

Ik probeerde zo elegant mogelijk te ontwaken uit mijn diepe slaap. Ik veinsde een geeuw, wreef zachtjes door mijn ogen, en zei: “Ik wil je consumeren”.

Hij fronste. Misschien klonk ik te zakelijk. Op dit toneel waar een relatie werd voorgesteld als een transactie, was ik mijn finesse in de verleiding kwijtgespeeld. Ik probeerde iets anders, teder gebood ik hem: “Consumeer mij.”

Hij zei dat het een doordenkertje was, waar hij later zeker nog op zou terugkomen. Nu moest hij opstaan, om 8.30 uur werd hij verwacht op een call.

Toen hij onder de douche stond, dronk ik een koffie aan zijn keukentafel. Op een gigantisch computerscherm zag ik zes mensen verveeld klaarzitten voor een online vergadering. Rondom hen begrotingen, diagrammen en tabbladen. Ik werd wraakzuchtig van het idee dat mijn jonge, gewillige lichaam was afgewezen voor dit computerscherm. Er school meer in de ochtend dan een call.

Ik nam plaats voor het scherm, keek de zes onbekende mensen strak aan en ontblootte mijn borst. Iemand op het scherm stak zijn hand naar mij uit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234