Woensdag 21/08/2019

Column Ann De Craemer

Ik wenste dat zijn vingertoppen een tango zouden dansen over mijn naakte rug

Ann De Craemer. Beeld rv

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Wanneer ik in Oostende aan mijn boek werk, open ik mijn schrijfcocon rond acht uur, om daarna toe te treden tot een wereld van vervagende stemmen en invallende duisternis die zich als een deken om mijn nog blanke schouders vleit. Huidhonger, denk ik, en in mijn hoofd verschijnt het gezicht van een nog naamloze man van wie ik wenste dat zijn vingertoppen een tango zouden dansen over mijn naakte rug. Ik zou hem vragen om te luisteren naar de zinnen die ik die dag heb geweven, omdat ik zoiets alleen toevertrouw aan hij die op mijn lichaam de afdruk van zijn handen mag achterlaten.

Het trio van zon, water en horizon zorgt voor een schouwspel dat de adem afsnijdt. Op de dijk komen mensen naar buiten. Ze blikken door het scherm van hun telefoon en drukken af. Ze kijken, maar ze zien niet. Ze rennen terug naar hun mojito’s en daiquiri’s.

Flamingo’s

Ik wil niet alleen maar kijken. Ik wil zien. Zo rozerood als de flamingo’s die vandaag naast eenhoorns in elk zwembad drijven, is nu het wolkendek dat zich nog net kan spiegelen in de golven. In mijn hoofd danst het liedje ‘Ik heb de zon zien zakken in de zee’ – de eerste tekst die me leerde dat je kunt spelen met taal, want de zak kon ook zonnen in de zee, en de zak zeeën in de zon en de zee zonnen in de zak.

De zon is verdwenen. Ik ga achteroverliggen. In het mulle zand volgt een kuil meteen de rondingen van mijn lichaam. Vrij naar Rutger Kopland hoor ik de nog naamloze man me dit toefluisteren: “Ga nu maar liggen, liefste, op het strand / de lege plekken in het mulle zand, ik heb / altijd gewild dat ik dat was, een lege /plek voor iemand, om te blijven.”

Een meeuw schreeuwt. Ik strek mijn rechterhand uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden