Woensdag 16/06/2021

Brief van de dagAstrid Verhue

Ik vraag Palestijnen hun stenen neer te leggen. Vraagt De Wever Israël om de bommen terug in de kast te steken?

Op een demonstratie tegen de escalatie van het geweld in Israël waren zondag in Brussel duizenden mensen afgekomen. Beeld Damon De Backer
Op een demonstratie tegen de escalatie van het geweld in Israël waren zondag in Brussel duizenden mensen afgekomen.Beeld Damon De Backer

Astrid Verhue is masterstudent Arabistiek aan de ULB.

“Hier gaat zever van komen.” Zo duidt De Wever de situatie in Palestina. De spanningen lopen er na de zoveelste huisuitzetting op. Het is gemakkelijk om net zoals De Wever empathie te hebben voor de Israëli’s, zeker wanneer onze politicus het zo lekker voorkauwt. Israël, westerse haven van democratie in de terroristische Arabische wereld, roept zijn recht tot zelfverdediging in.

Hij noemt de situatie “een conflict dat zich ent op spanningen die er al zijn, de frustratie van de moslimwereld ten opzichte van het Westen, iets wat al honderd jaar oud is”. Het verhaal van Israël begon inderdaad een eeuw geleden met de Balfour-verklaring. Daarin beloofde de VK aan Joden een ‘Nationaal Tehuis’ in Palestina, drie jaar vóór het zich de regio als mandaat toe-eigende. Palestina werd dus zonder enige inbreng van de Palestijnen de thuis van een nieuw volk.

Dit is vast de frustratie waarop De Wever doelt. Met zijn geschiedenisdiploma kent hij zeker het ontstaan van Israël, maar ik snap waarom hij het doelbewust weglaat. Het komt hem beter uit om de ‘moslimwereld’ af te schilderen als gefrustreerd zónder daarbij het westerse imperialistisch verleden te vermelden.

Dat Palestijnen gefrustreerd zijn klopt. Ze verzetten zich van in het begin tegen deze volksverhuizing en uiteindelijk verbood het VK ook de immigratie richting Palestina. Toch bleven mensen arriveren en bouwden de ‘Israëli’s’ bewust hun eigen staat. Zo’n 30 jaar na Balfour vond de Nakba of catastrofe plaats, nadat 500 Palestijnse dorpen vernield werden en 78 procent van Palestina geclaimd werd door Israël. 750.000 Palestijnen slaan op de vlucht en Israël doet meteen de deur op slot.

Later legt de internationale gemeenschap een tweestatenplan op, waar Israël zich niet aan houdt. Een voor een worden Palestijnse dorpen ingepalmd en Joden worden massaal opgeroepen om te verhuizen. Israël betaalt zelfs hun vliegticket, terwijl het Palestijnen de toegang tot water en elektriciteit ontzegt. Zij zijn tweederangsburgers op hun eigen grond, onderworpen aan de grillen van hun bezetter. Waar is hun recht tot zelfverdediging?

De Wever noemt Israël de enige democratie in de regio. Misschien dat De Wever en ik democratie anders definiëren, want in tegenstelling tot Israël berechten Libanon en Jordanië geen kinderen in een militaire rechtbank. Israël verwondde in één jaar 1,048 kinderen. De lijst van schendingen van de mensenrechten is eindeloos. In 2013 stelde Unicef vast dat Israël vastgehouden kinderen “systematisch onderwerpt aan fysiek en verbaal geweld, vernederingen, pijnlijke dwangmethodes”, dat het “hun hoofd en gezicht bedekt met een zak, ze bedreigt met de dood, fysiek geweld en seksueel geweld tegen hen of hun gezinsleden en hun de toegang tot het toilet, eten en water beperkt”. Moeilijk te geloven? Deze week dook een video op van een kind dat door Israëli’s vastgebonden werd aan hun jeep als menselijk schild.

Is dit de zelfverdediging waarover De Wever het heeft? Hij vermeldt de raketten van Hamas, maar zwijgt over de immense kracht van het Israëlische leger. Israël kreeg in 2019 3,8 miljard dollar militaire steun van de VS en toch wijst De Wever Hamas met de vinger.

Hij vreest de reactie van moslimjongeren, maar ik hoop dat deze situatie niet enkel hen aanspreekt. Dit is geen conflict. Dit is een genocide die onder toezien van Europa al jaren aansleept. België roept op tot de-escalatie. Goed, ik vraag Palestijnen hun stenen neer te leggen. Vraagt De Wever Israël om de bommen terug in de kast te steken?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234