Donderdag 02/02/2023

Opinie

Ik smeek jullie politici: geef Brussel zuurstof

Peter Decuypere Beeld Tim De Backer
Peter DecuypereBeeld Tim De Backer

Peter Decuypere is founding father van I Love Techno in Gent en technoclub Fuse in Brussel. Hij is marketing-consultant en docent. Auteur van het boek We love Events.

Peter Decuypere

"A minuit ça va exploser!" zegt mijn Molenbeekse taxichauffeur, direct hier glimlachend aan toevoegend "Façon de parler hein". Hij drukte daarmee eerder onhandig zijn hoop uit dat de zich ietwat traag aantrekkende oudejaarsnacht toch nog echt zou beginnen bruisen.

Want laten we wel wezen: het Brusselse nacht- en cultuurleven bruist toch wel een stuk minder sedert Parijs en de Brusselse lockdown.

Annulerende artiesten, afgelastingen of verplaatsingen van evenementen naar andere data en steden. En viraal brengt al dat angstige nieuws nog de uit Brussel wegblijvende, want schrik aangejaagde non-bezoekers met zich mee.

Wat me hierbij in de voorbije weken nog het meeste heeft gestoord is het stuitend gebrek aan inlevingsvermogen van vooral politici, maar ook van media en mede-organisatoren, in de werkelijke en directe problemen van de Brusselse cultuurorganisaties. Nooit is er de indruk gewekt dat bij het uitsturen van annulerings- en dreigingsberichten er nagedacht is over de beperking van de directe imago- en financiële schade voor de Brusselse cultuurhuizen.

Ik had daarom in een blogpost van twee weken terug al een paar nominaties voor de 'Fuck you Brussels'-award uitgedeeld. Onder andere aan Sven Gatz voor zijn ongelukkige uitspraak dat de Vlaamse regering geen middelen zou vrijmaken voor compensatie van Brusselse cultuurhuizen. En aan Studio Brussel die zijn eigenste Brussel nogal in de kou liet staan tijdens haar warme Music for Life-verhaal.

Ik heb die kwade blogpost hoopvol beëindigd met de wens dat we dit jaar misschien helemaal geen genomineerden zullen overhouden. Maar dat was een ijdele hoop. Wel integendeel. Er hebben zich nog een pak nieuwe Fuck you Brussels-genomineerden aangemeld: media, politici en collega-organisatoren.

Voorop en met stip kunnen we het Brusselse Gewest nomineren dat ons vlijtig meldt dat ze een paar honderdduizenden euro's veil hebben om vanaf deze maand campagne te voeren om het Brusselse imago op te krikken in het buitenland. Komaan marketingmensen! Practice what you preach! Maak eerst Brussel hier en nu ietwat veilig. Dat het Brusselse eindejaarsvuurwerk wordt geannuleerd is te begrijpen.

Vanuit veiligheidsstandpunt is dit event een nachtmerrie. Maar zeg dan meteen in diezelfde terechte annuleringsboodschap dat je extra veiligheidsmaatregelen treft rond specifieke Brusselse feesthuizen, en dat het daar dus eigenlijk net heel erg veilig is om te feesten, quoi!

Soit, het Brusselse Gewest zegt tenminste nog iets. De betrokken politici daarentegen blijven wel heel opvallend stil. Net zoals onze koning bij de vorige lockdown, vloeken ze zich nu waarschijnlijk te pletter op hun vakantiebestemmingen. Er ligt al weinig sneeuw en nu dreigt Brussel nog eens hun vakantie overhoop te gooien. Volgende week verdringen ze zich gegarandeerd weer op onze televisieschermen: bruingebrande politici die zich met hun terreurcommentaren automatisch en direct nomineren.

En dan is er nog de volgende, uit de Morgen geplukte, nominatieverdienende uitspraak van een collega-eventorganisator: "In Gent is dat niet nodig, we hebben hier een tof publiek. De sfeer is altijd aangenaam en we hebben nooit security nodig gehad". Wel meneer Soirée Bourrée: het was ook een tof publiek in de Bataclan, en het is ook een tof publiek in de AB, en in Fuse, en zelfs bij uitbreiding, in het volledige Brusselse gewest. Wat een warme inleving toch.

Ik smeek jullie politici van België: geef Brussel zuurstof, vooral door ondersteunende daden! Het eigen eindejaarsfeestje hebben jullie intussen gehad, dus rij meteen jullie onbesneeuwde bergen af, richting Brussel om vanop de 'groote' markt en vanop Studio Brussel jullie helpende maatregelen af te kondigen. Maak, kost wat kost, delen en plaatsen van Brussel veilig. Dat alles zouden pas mooie, begripvolle, en zelfs nominatieverliezende acties zijn die vooral Brussel weer wat zullen helpen te bruisen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234