Vrijdag 18/10/2019
Saskia De Coster. Beeld Diego Franssens

Column

Ik schud nu met meer enthousiasme dan ooit mijn e-nummerrijke diepvrieszakken leeg

Saskia de Coster is schrijver. Haar column verschijnt wekelijks.

Ieder zijn ding. Behalve als het om eten gaat. Dan lijkt het wel alsof de tolerantsten onder de zon plots opvlammen en zich tot in het diepst van hun wezen beledigd voelen. Dan breken er kleine oorlogen uit. Kijk maar naar de razernij die microbioloog Rosanne Hertzberger opwekt met haar net verschenen Ode aan de e-nummers. In dat boek sloopt zij met wetenschappelijke argumenten een aantal hardnekkige mythes over voedsel, natuur en gezondheid. Zo is de heersende opvatting dat e-nummers gelijkstaan aan semigevaarlijke toevoegingen die ons voedsel verpesten, complete onzin. Doe je citroensap op een appel tegen het verkleuren, dan antioxideer je ook met e-300 en e-330. Een tomaat is meestal een product van genetische manipulatie, het maakt niet uit hoe vers ze is. Het onderscheid tussen artificieel en natuurlijk is onwetenschappelijk.

Onlangs zag ik in de supermarkt nepspaghetti, van courgetteslierten gemaakt. Paleodieet! riepen de slierten. Mijn lievelingsspelletje vroeger was om samen met mijn broer oermenskeukentje te spelen. Wij gebruikten wat de natuur ons gaf. We trokken de witte bloemblaadjes van madeliefjes. Zo hadden we natuurlijke rijst in overvloed. Uren later gingen we grollend van de honger aan tafel om lekker veel echt voedsel te eten. De courgettespaghetti kadert in het geweldig origineel gevonden paleodieet. Het geloof daar is dat we ons for some reason best voeden als holbewoners. Ik wil niet weten hoe arbeidsintensief en milieubelastend het is om die caloriearme courgettes te schillen en om die snel bedervende groentjes in kleine oplages vervolgens in plastic te verpakken en te vervoeren. Ik weet wel dat ik er niet mee gegeten heb.

Een van mijn beste vrienden is opgegroeid op een hippie-eiland en zweert al zijn hele leven bij everything organic. Dat mijn zak diepvriesnoedels met groenten milieuvriendelijker en gezonder zou zijn dan met liefde verzamelde en gegaarde maaltijden, dat maakt hem en een grote groep van foodies, goedmenende moeders en authenticiteit zoekende hipsters erg kwaad. Eten is leven, zegt hij. Je kiest met meer dan alleen je smaakpapillen.

Placebo-effect

Dat zelf koken gezonder zou zijn en helpt tegen obesitas, is wetenschappelijk niet gefundeerd. Maar het zal wel gezond zijn om het te geloven, al was het maar om het placebo-effect. Je besteedt al kokend aandacht aan jezelf en je dierbaren. Leuk als je daar spelplezier uit kunt halen. Tijdwinst geeft mij persoonlijk nog meer plezier. Zelf schud ik dankzij Hertzberger met meer enthousiasme dan ooit mijn e-nummerrijke diepvrieszakken leeg en zet ik, door de wetenschap gesterkt, mijn microgolfoven aan het werk.

Ondertussen staat er wel een hele, snel groeiende industrie klaar om de grootste pseudowetenschappelijke prietpraat te propageren omdat het nu eenmaal kookbijbels, superfoods en bijhorende kruidenmengsels doet verkopen. En dat is nogal enerverend. Zij zorgen er mee voor dat eten gebombardeerd wordt tot een levenswijze, iets wat je aan je kinderen verplicht bent, een overtuiging die je moet uitdragen, een godsdienst. En godsdiensten en staalharde wetenschap, die botsen wel vaker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234