Zondag 05/12/2021

OpinieBrief van de dag

Ik schaam me voor het gedrag van bepaalde collega’s bij politie

null Beeld archives
Beeld archives

Patrick Zanders is Eerste Hoofdcommissaris op rust van de geïntegreerde politie.

Als Eerste Hoofdcommissaris van de geïntegreerde politie op rust schaam ik mij voor het gedrag van bepaalde collega’s (we moeten echter vermijden te vervallen in het veralgemenen). Zelf heb ik mij jarenlang ingezet op het hoogste niveau van de federale politie als directeur-mandataris en zes jaar op het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken.

Waar een parlementariër tijdens de recente hoorzitting in het parlement beweert dat de minister van Binnenlandse Zaken slechts zelden ambassadeurs ontvangt, kan ik dat uit mijn ervaring met klem tegenspreken. Maar veelal betreft het een korte begroeting en worden de gesprekken verder gezet met een kabinetsmedewerker. Ik kan mij dus goed voorstellen dat Jan Jambon nu niet direct het gesprek met de Slowaakse diplomatieke vertegenwoordiger herinnert. Het staat vast dat vanuit de federale politie een verslag aan het kabinet van de Minister werd overgemaakt en dat de feiten de nationale pers hebben gehaald.

Ik kan mij echter niet van de indruk ontdoen dat de toenmalige top van de federale politie en in het bijzonder de Commissaris-Generaal (CG, in dit geval hoofdcommissaris De Bolle) een “verbloemde versie” van de feiten geven. Uit ervaring weet ik dat elk verslag naar de minister grondig wordt nagelezen door de CG en zijn/haar kabinet en slechts met zijn/haar toestemming wordt verstuurd al of niet op zijn/haar naam. Tevens wordt door de federale politie elke dag een persoverzicht gemaakt. Een CG moet dus wel degelijk op de hoogte gebracht zijn van de feiten (maar terug zonder direct de ernst van het gebeuren te kunnen inschatten).

De zorg voor de kwaliteit van de verslaggeving aan de minister behoort toe aan de beleidsverantwoordelijken van de federale politie. Hiervoor heeft zij/hij een duidelijk mandaat ontvangen. Een minister kan maar reageren op basis van die verslaggeving. Het is duidelijk dat er iets haperde aan de informatieflow binnen de federale politie onder de leiding van de vorige CG.

De huidige CG heeft de nodige ervaring in de relaties minister–CG en zal hem kennende zeker de nodige lessen treffen uit het verleden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234