Vrijdag 15/11/2019
Beeld rv

Column Hilde Van Mieghem

Ik rende naar de brievenbus en ja hoor, twintig briefjes van 50 euro in een envelop!

Hilde Van Mieghem gunt ons een gloedvolle blik achter de schermen van haar leven.

Een week lang lag ik te ijlen. Hoge koorts, snotteren, hoesten, barstende hoofdpijn. Ik kwam mijn bed nauwelijks uit. Maar zoals dat nu eenmaal gaat met zelfstandigen, kun je niet zomaar even dagenlang uit de running zijn. De angst dat je vervangen wordt en daarna geen opdracht meer krijgt, is veel te groot. Het is me één keer overkomen. Nooit meer, zwoer ik toen. Dus werk ik door, ziek of niet.

Gewapend met laptop en telefoon bleef ik in bed. Gelukkig was mijn lijfelijke aanwezigheid niet vereist bij de afwerking van een documentaire waaraan ik bijna twee jaar werkte. We zaten in het eindstadium van de montage en elke avond kreeg ik via WeTransfer fragmenten doorgestuurd en gaf via mails mijn op- en aanmerkingen.

’s Nachts sliep ik slecht, lag koortsig te woelen in bed.

Ik heb geen idee wat er gebeurd is tijdens een van die nachten, maar toen ik op een ochtend mijn computer opende, kreeg ik geen beeld meer. Het enige wat ik zag, was een barst onder het scherm en lijntjes in alle kleuren van de regenboog. Had ik liggen stampvoeten op dat ding? Van het bed was-ie niet gevallen, want hij lag nog precies op dezelfde plaats als toen ik insliep.

Ik sleepte me, toen ik eindelijk iets beter was, naar de winkel. Display kapot. “Kan niet anders, mevrouw, u moet hem hebben laten vallen. Dat zal u dan 870 euro kosten, plus 200 euro aan werk­uren. Misschien koopt u beter ineens een nieuwe.”

Wanhopig gooide ik mijn ellende op Facebook. Wat nu? Over twee weken vertrek ik voor maanden naar het buitenland en als er íéts is wat ik daar nodig heb, is het wel een computer.

Ik moest mijn moeizaam bijeengespaarde geld voor die periode dan maar aanspreken.

Die middag kreeg ik een berichtje op FB: ‘Beste Mevrouw Van Mieghem, gelieve snel uw fysieke postbus te legen voor het in verkeerde handen valt. Daar vindt u een envelop met 1.000 euro in. Waarom? Omdat u het verdient en omdat ik het kan missen. U bent geëngageerd, u stapt op de barricaden voor de zwakkere mensen in de maatschappij, u bestrijdt seksisme, weinig mensen zoals u zouden dat blijven doen na alle kritiek die u kreeg. Tegenwoordig wordt geëngageerdheid bestraft in onze harde maatschappij. Ik hoop dat u een vruchtbare en aangename afzonderingsperiode zult hebben. Ik doe het niet voor dankbaarheid, ik heb net geërfd en ga het niet voelen. Geniet ervan, als we elkaar eens kruisen op straat zal ik u aanspreken, goed? Warme groet. N.’

En warm kreeg ik het ervan. Ik rende naar de brievenbus en ja hoor, 20 briefjes van 50 euro in een envelop! Ik wist niet waar ik het had. Wilde weldoeners, ze bestaan echt!

Sinds die dag bekijk ik elke passant op straat indringend als ik op stap ben met mijn hondje. Is hij of zij the one?

Dan maar alvast bij deze, gij lieve mens die mij uit de nood hielp, honderdduizendmaal dank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234