Dinsdag 14/07/2020

Lezersbrieven

‘Ik kruiste honderden wielertoeristen, in groepjes van twee, drie of vier, lachend en babbelend op minder dan een halve meter van elkaar’

Beeld Geert De Rycke

Niet erg hoopvol

In De Morgen klonk de oproep tot verantwoordelijkheidszin van iedereen nu er op Moederdag tot vier personen in een huishouden uitgenodigd konden worden. Ik ben het daarmee eens. Maar mijn ervaring dit weekend was niet erg hoopvol. Ik fietste op mijn eentje van Brugge door de polders naar De Haan en Blankenberge en bleef zo een goede vier uur in beweging. Ik ontmoette honderden cyclotoeristen, mannen tussen de 20 en 40, in groepjes van twee, drie en velen met vier. Telkens hard fietsend, maar gezellig lachend en babbelend op minder dan een halve meter van mekaar (en dus onbekommerd ‘druppels rondsproeiend’). Toen een oudere man aan de verkeerslichten in De Haan zo’n groepje van vier terechtwees, werd hij ronduit uitgelachen: “Er is nog geen enkele cyclotoerist gestorven aan corona, alleen oude mensen zoals u, ha ha ha.”

En dan zal zo’n jonge man vandaag met vrouw en twee kinderen naar de ouders gaan en een reëel besmettingsgevaar opleveren? Moeten we verwonderd zijn als het aantal opnames binnen twee weken opnieuw piekt? Zou het niet slimmer zijn om fietsen enkel toe te laten in je eentje, of met je gezin? En kan iemand mij toch eens uitleggen waarom een ouder koppel dat zich strikt aan alle maatregelen houdt en bijvoorbeeld in Puurs woont, niet met auto naar hun appartement aan de kust mag rijden?

Jean Van den Bilcke, Brugge (en geen bezitter van een appartement aan de kust)

Succesverhaal?

Donderdagochtend kregen de ouders van 60 kinderen uit Mechelen via mail het bericht dat hun kind in september (nog) niet terechtkan in het eerste middelbaar van een van hun drie voorkeurscholen die ze hadden aangeduid via een onlinesysteem. Zelf ben ik een van die ouders van een kind zonder school. Mijn onbegrip is groot. Vooral omdat men dit probeert te framen als een succesverhaal. 97 procent van de kinderen zijn immers al onder dak. Hoera.

Echt? Voor een welvarende samenleving als de onze? Een samenleving die pretendeert onderwijs belangrijk te vinden en ziet als de bouwsteen van onze kennismaatschappij? In zo’n samenleving zouden ouders de maximale vrijheid moeten hebben om een school naar wens te kiezen voor hun kinderen (dit staat letterlijk zo in het Vlaams regeerakkoord). Er zouden geen ellenlange wachtrijen voor scholen mogen staan, geen ouders moeten kamperen, er zou geen inbelsysteem of online inschrijvingssysteem mogen bestaan.

Over dat onlinesysteem – dat nu erg populair aan het worden is – wil ik het nog even hebben. Het verdoezelt namelijk het eigenlijke probleem: namelijk dat gewoon naar een school stappen en je kind er inschrijven, al een aantal jaren niet meer mogelijk is. Het mag dan wel rechtvaardiger zijn dan kamperen of inbellen, het is niet menselijk. Kinderen kunnen niet meer kiezen met welke vriendjes ze samen naar het middelbaar gaan. Ouders kunnen niet meer kiezen welke school ze niet alleen geschikt vinden voor hun zoon, maar ook voor hun dochter, die volgend jaar pas naar het middelbaar gaat. Kinderen die naar dezelfde school gaan, dat kan nochtans heel praktisch zijn. Ouders en kinderen mogen vandaag – na talloze wervende infodagen en scholen te hebben bezocht – alleen hopen dat ze hun eerste keuze krijgen. Want dat vertelt die ‘97 procent’ ook niet: hoeveel kinderen er NIET in hun eerste voorkeurschool zijn beland.

In de zachte sectoren is het voorbije decennium onvoldoende geïnvesteerd. De corona-epidemie legt bloot hoe erg de zorg eraan toe is. Pas als er grote rampen gebeuren, schieten we wakker. Moeten we echt wachten op een grote ramp in het onderwijs of volstaan deze kleine rampen?

Ilse De Vooght, Mechelen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234