Dinsdag 31/01/2023

Lezersbrieven

Ik kan het de mensen in de horeca verzekeren: er wordt veel leed in stilte geleden

null Beeld Klaas De Scheirder
Beeld Klaas De Scheirder

Lezersbrieven van Johan Vanhove, Joris Winderickx, Francis Wildemeersch, Piet Vandesompele en Jo Maes.

Lezers

In stilte lijden

Liefste mensen uit de horeca,

Met serieuze verbazing en onverwacht hoorde ik dat jullie opnieuw een maand op slot moeten. Zeer streng, omdat ook ik een bourgondiër ben die graag lekker eet en daarbij liefst een goed glas rode wijn drink.

Weet echter dat ik een landbouwer (veeteler) ben die vooral vleeskippen en vleesvarkens kweek. In de land- en tuinbouw zijn we door de coronacrisis al een half jaar geld aan het verliezen. Gisteren rekende ik het financiële resultaat uit van mijn laatste varkensronde: ik verloor 4.000 euro op vierhonderd varkens. In heel de sector (vlees, melk, aardappelen...) wordt met negatieve cijfers voortgewerkt.

Steun krijgen we niet, net zoals nog andere sectoren die zwaar bloeden. Denken we maar aan de cultuursector, evenementensector, toerisme (autocarbedrijven) en luchtvaart.

Wees gelukkig dat jullie wel nog financiële steun krijgen, ik gun het jullie van harte. Maar de gezondheid gaat boven alles en we moeten het zorgpersoneel en de zwaksten in onze samenleving beschermen!

Ik kan het de mensen in de horeca verzekeren: er wordt veel leed in stilte geleden.

Met vriendelijke groeten en veel sterkte,

Johan Vanhove, Zwevezele

Alles dichtgooien?

Dag één van de nieuwe maatregelen. De ochtendspits raast hier alvast voorbij zoals anders. Ondanks de verstrenging kunnen we ons nog altijd massaal blijven verplaatsen. En het virus reist vrolijk met ons mee. Ook de wijze waarop mensen met elkaar afspreken is veelzeggend. “Maar wel coronaproof hoor!” Uiteindelijk eindigt men altijd samen rond een tafel. Anderhalve meter, ik dacht het niet. Crush the curve kan maar lukken als we alles dichtgooien, maar dat druist in tegen alles waarop onze maatschappij en ons mens-zijn is gestoeld. Een keuze die niemand wil maken.

Blaise Pascal verwoordde het 350 jaar geleden al zeer gevat: “Alle problemen van de mens ontstaan omdat we niet rustig alleen in een kamer kunnen blijven zitten.”

De cijfers zullen hopelijk wat dalen de komende weken. Maar dan komt de kerstperiode. Zonder zicht op een snel vaccin zijn we gedoemd om nog een hele tijd golf na golf over ons heen te laten spoelen. Hoe naïef waren we afgelopen zomer. 2021 wordt vast nog uitdagender dan dit jaar.

Joris Winderickx, Lembeke

Zoals in oorlogstijd

Terecht worden heel wat inspanningen gevraagd van de bevolking om de verspreiding van het covidvirus tegen te gaan. Tegelijkertijd worden in de ziekenhuizen meer bedden voorbehouden voor covidpatiënten.

Ondertussen klinkt het bij virologen zoals Ab Osterhaus dat we in de nabije toekomst nog virussen mogen verwachten. Ook Bill Gates had dit al geopperd. Zou het dan niet logisch zijn om structureel heel wat meer geld vrij te maken voor ziekenhuizen en zorgpersoneel? Om, zoals in oorlogstijd, alle zeilen bij te zetten?

Francis Wildemeersch, Gent

Halfslachtige maatregelen

Het zootje halfslachtige maatregelen op zijn Vlaams/Belgisch gaat het coronavirus niet stoppen. De lockdown van Wilmès kwam net op tijd. Die van Alexander De Croo en vooral Ben Weyts schromelijk te laat!

Piet Vandesompele, hoofdverpleegkundige

Echt ongerust

Vandaag ben ik echt ongerust over de coronacijfers, de eerste keer sinds het uitbreken van de pandemie. Bestaat er een plan B als de ziekenhuizen in België volledig bezet zijn? Zijn er akkoorden met buurlanden die capaciteit hebben, bijvoorbeeld Duitsland? Kan Artsen zonder Grenzen worden ingezet?

Jo Maes, Bertem

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234