Zaterdag 20/04/2019

Column

“Ik heb nog nooit gevloekt in deze column, maar dat lijkt me nu wel gerechtvaardigd”

Ann De Craemer. Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Zondag kwam er in De zevende dag een onderwerp aan bod dat me nauw aan het hart ligt: de hoge belastingen voor singles in ons land. Voor een alleenstaande zonder kinderen met een gemiddeld inkomen kent België de hoogste belastingdruk: 53,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de OESO. Drie heren gingen daarover zondag in debat: Conner Rousseau (sp.a), Matthias Diependaele (N-VA) en Michel Maus (professor fiscaal recht).

In de politiek is er amper aandacht voor de fiscale situatie van singles, behalve natuurlijk wanneer er, zoals nu, verkiezingen in aantocht zijn. De situatie van de alleenstaande zou nochtans een cruciaal programmapunt moeten zijn, zeker omdat er steeds meer kinderloze alleenstaanden zijn. Zelf ben ik daar één van, en hoe meer ik over ‘onze’ situatie lees, hoe pisnijdiger (sorry) ik word. 

Bijvoorbeeld: één op de twee alleenstaanden koopt een woning; bij koppels is dat vier op de vijf. Bij aankoop geldt dat de single evenveel registratierechten betaalt als een koppel. “Koop toch een huis,” zeggen vrienden me weleens, “jaren huren is gewoon weggegooid geld.” Mijn antwoord: als alleenstaande een huis kopen zonder grote spaarpot of financiële steun is in dit land schier onmogelijk. Voor kinderloze singles zou er een grotere belastingvrije schijf moeten komen, des te meer omdat dat voor alleenstaanden met kinderen al het geval is.

Boven op al die belastingen moet een single alle andere kosten alleen dragen. Huur (of woonlening) en energie zijn heel duur, zeker als je dat met één inkomen moet betalen. Je betaalt toch evenveel om je woonkamer te verwarmen als je er alleen of met z’n vieren in woont?

Ik heb nog nooit gevloekt in deze column, maar dat lijkt me nu wel gerechtvaardigd: politici, doe er verdomme iets aan!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.