Dinsdag 21/05/2019

Opinie

Ik had ze al eerder verwacht, de hesjes

Tom Kenis Beeld rv

Tom Kenis heeft een achtergrond in islamstudies en internationale betrekkingen. Hij werkte vier jaar in het Midden-Oosten en in Berlijn. Vandaag werkt hij als schrijver en vertaler in Brussel. tomkenis.com.

Ik had ze wel zien aankomen, de hesjes. De kosten van brandstof, het moet gezegd, rijzen al langer de pan uit. De beweging van de ‘gilets jaunes’ wordt intussen aangegrepen om allerhande min of meer gerelateerde grieven te ventileren. Muitende jongeren dikken ’s nachts het tumult aan met brandende Clio’tjes en 207’s, al dan niet omvergeduwd. Driehonderdduizend activisten, meer dan vierhonderd gewonden, twee doden; door het land van Robespierre waart het spook van de ‘peak oil’, de theorie die al decennialang sociale ontwrichting voorspelt bij schaarse/dure olie.

Dood zijn kost niets

De misnoegde motards – enkele jaren geleden gingen ze nog op het achterste wiel tegen het dragen van hesjes – hebben een punt. Maar liefst 62 procent van de Franse benzineprijs en 59 procent van de dieselprijs bestaan uit taksen. Terwijl de hele samenleving al heftig ophoest om des lands chronisch dichtgeslibde transportaderen fluïde te houden. Jaarlijks laten 400.000 EU-burgers door luchtvervuiling vroegtijdig het leven. Goed, dood zijn kost niets, maar het maandenlange gereutel werkt al eens op de zenuwen. En de portefeuille. Samen uit, samen in de longkliniek. Je zou voor minder dwars gaan liggen op een – excuseer – fucking autostrade.

Het kost allemaal te veel, aldus de faux-lederen rijders. Joost weet wat we bijvoorbeeld uitgeven om ‘ginderachter’ een hele poppenkast aan oliesjeiks braaf te houden, de ene tegen de andere uit te spelen, omver te werpen. Donald Trump heeft het over een slordige 7 biljoen dollar die de VS sinds 9/11 in het Midden-Oosten spendeerden. Volgens Brown University gaat het om slechts 4,4 biljoen. Omgerekend een slordige drieduizend achthonderdvijfenzestig miljard euro (lees dat getal nog maar eens, luid op), voor democratie en de lange wimpers van de Saudische kroonprins; ik zeg maar iets. Europa betaalt de rekening in aanslagen, vluchtelingenstromen, en onbehagen melkende kermispolitici.

Road to hell

Ik had de hesjes dus al eerder verwacht. Afgelopen 24 januari bijvoorbeeld: de warmste sinds het begin van de metingen. Op 19 april: de heetste ooit. 26 juli: dito. Een soort staking, zoals die van schoolkinderen in Stockholm, maar dan met knielappen en bolle jekkers. “Het kost te veel aan de pomp.” Én, aldus een kniesoor, aan eroderende kustgebieden, ruïneuze orkanen, smeulende suburbs en mislukte oogsten. Er komt een moment dat je de snelweg op moet. Om hem te stoppen; de road to hell die Chris Rea dertig jaar geleden bezong. Alle hesjes aan dek!

Ik had er alleen geen gele verwacht, maar groene.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.