Woensdag 24/07/2019

Column

Ik droom van een draaideur met een straal van 150 kilometer die door 11 miljoen Belgen in beweging wordt gezet

Ann De Craemer. Beeld Bob Van Mol

Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.

Een vader kijkt naar zijn dochter die naar een draaideur in de Brusselse binnenstad kijkt. Het is kijken naar kijken naar, en daar sta ik dan ook nog eens naar te staren. Het meisje houdt zich niet aan de geplogenheden van volwassenen - om te vermijden met een wildvreemde in een glazen taartpunt te belanden, wacht men op een leeg partje en houdt zo nodeloos anderen op. In plaats daarvan springt het kind om de zoveel tijd samen met een kantoorvrouw, fietskoerier, bejaarde berber of hondje met een oma de deur in, om tien seconden later breed lachend te verschijnen.

Terug thuis bel ik met een draaideurfirma en luister gedwee: draaideuren zijn helemaal geen draaideuren, mevrouw, maar tourniquetdeuren. En die tourniquetdeuren leveren we maximaal acht meter breed met drie of vier vleugels. Het klinkt chic en vogelachtig maar het antwoord ontgoochelt. Ik zag zo een draaideur voor me met een straal van 150 kilometer: de massieve spil in de tuin van het koninklijk paleis geplant en de kolossale glazen wanden die door Frans-, Nederlands-, en Duitstaligen in beweging worden gezet. Samen walsen 11 miljoen Belgen het land plat om na hun cirkelvormige voettocht een nieuwe woning, buur of anderstalige partner te kiezen.

Niet dus. "Maar we hebben wel tourniquetdeuren die energie opwekken als u ertegen duwt", laat de firmadame nog weten. Ik denk aan het meisje en de oktoberrook die bovenaan de kantoortoren omhoog dampte. Ze lachte breed maar toch was het menens: draaiend duwde ze mens en bouwsel warm. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden