Maandag 06/12/2021

Griet Op de Beeck

Ik blijf mij verbazen over hoe we omgaan met de klimaatproblematiek

null Beeld © Eric de Mildt
Beeld © Eric de Mildt

Griet Op de Beeck is Vlaamse auteur en columniste voor De Morgen.

De kwestie blijft mij achtervolgen, merk ik. Ik was erbij in de Vooruit toen die elf dappere mensen Klimaatzaak voorstelden, en voor het eerst had ik niet het unheimliche gevoel dat ik die op de fiets was gekomen en de verwarming lager had gezet, toch niet het verschil zou kunnen maken. Ik werd er namelijk aan herinnerd dat er wel degelijk redding mogelijk is voor het klimaat, als we maar willen. En ik werd eraan herinnerd dat mentaliteiten wel degelijk veranderen, en wat veel volk samen dan vermag - denk maar aan hoe ze uiteindelijk de Berlijnse muur hebben doen vallen.

Dus ik werd met grote overtuiging mede-eiser in de zaak tegen de vier overheden om af te dwingen dat ze eindelijk doen wat nodig is voor het klimaat, in plaats van dat alleen maar te beloven.

De dagen nadien bleek er naast veel gedeeld enthousiasme toch ook weer een groep mensen te zijn die, achteroverleunend in hun zetel, cynisch moesten doen over de initiatiefnemers. Dat stemde mij droef te moede. Joke Schauvliege wist ook al niks beters te verzinnen dan schuldinductie als futiel antwoord. Zij, de beleidsmaker die de elf met de vinger wijst, om er dan nog wat licht verontwaardigd achteraan te pruttelen dat ze toch wel dit en dat al doen als overheid. Ik vond het simpelweg stuitend. Want zij weet ook: het is te weinig. Het bewees alleen maar de noodzaak van dit initiatief.

Ik blijf mij verbazen over hoe we omgaan met dit thema. In niets doen we zo collectief en bijna achteloos aan wegkijken. Hoe komt dat toch? Jarenlang hebben we onszelf gesust, alle alarmsignalen afgedaan als al te fanatieke uitspraken van doemdenkend groen. Dat kunnen we niet meer. Er zijn te veel rapporten van experts, onlangs nog dat van de VN, die bevestigen dat alleen een drastische ommekeer ons zal behoeden voor rampen.

Nu maken we onszelf wijs dat de anderen het wel begrepen zullen hebben en dat we doen wat nodig is. Er zijn toch getekende verdragen waarbij landen zich ertoe verbinden om de aarde niet meer dan twee graden te laten opwarmen? Zelfs de VS en China hebben iets in die sfeer beloofd, toch? Dus kunnen we weer stilvallen.

Maar al te veel overheden tekenen keurig die verdragen, om zich er dan later niet aan te houden. Inclusief ons eigen land, dat de vijfde grootste ecologische afdruk heeft in de wereld, en dat, zo werd deze week bekend, dit jaar twee plaatsen is gezakt op de Climate Change Performance Index. Als iedereen zo verder doet dan zál de aarde drie tot vier graden opwarmen en zijn tegen 2030 Griekenland, Italië en Spanje woestijnen. Ik weet niet hoe oud u bent dan, en uw kinderen en kleinkinderen?

En toch laten we dat niet echt binnenkomen. Vijfenzeventig procent van de Vlamingen zegt wel bezorgd te zijn over de planeet, maar waarom zie ik hen niet allemaal mee tekenen dan? Terwijl het letterlijk over leven en dood gaat.

Ik weet wel: we houden niet van problemen. Het tapijt optillen en goed kijken naar wat daar onder ligt, daar zijn we bang van. Dat begrijp ik, het lijkt ook eng, maar bang zijn heeft nog nooit iets opgelost. En erkennen wat is, blijft de eerste stap naar beter. Dat geldt voor onszelf in onze eigen levens, maar natuurlijk ook voor wat ons overstijgt, zoals het milieu. Dus laten we stoppen met bang zijn, laten we beseffen dat de redding wel degelijk bestaat. Als mentaliteiten wijzigen, als er drastisch wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energie bijvoorbeeld. Daarom is het een topplan om de overheden in dit land voor de rechter te dagen. Want deze materie is zo urgent dat het boven alle gehengel naar kiezers verheven moet zijn. In buurlanden ontwikkelen zich gelijkaardige initiatieven. Als er landen blijven volgen, kan dat echt van betekenis zijn.

Ook al is Klimaatzaak alweer even van de agenda in de immer vluchtige mediawereld, laten we deze keer niet weer blijven toekijken, laten we ons allemaal scharen achter deze dappere elf, zorgen dat de dingen eindelijk gaan bewegen. Het is de hoogste tijd.

Ondertekenen kan nog altijd op www.klimaatzaak.eu

null Beeld jonas lampens
Beeld jonas lampens
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234