Zondag 17/11/2019
Elke Neuville. Beeld rv

Column It's Complicated

Ik ben verliefd op een 94-jarige tv-coryfee

Partners in crime en in de liefde. Vincent Byloo maakt radio, Elke Neuville tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij.

‘Ik was verliefd op Chris Lomme,
dat meisje met het blonde haar.
Ik was verliefd op Chris Lomme,
’k was toen een man van negen jaar.’
(W. Grootaers)

Ik was een vrouw van negen­en­dertig jaar, zij had een grijze permanent en ze heette niet Chris Lomme maar Paula Sémer. Maar verder klopt die songtekst wel: ik zat afgelopen week in opperste bewondering naar mijn tv te staren, diep onder de indruk van een figuurtje van krap anderhalve meter hoog, maar met een charisma dat daar metershoog bovenuit stak. Haar passage bij De ideale wereld leek er eentje vol televisionele nostalgie te gaan worden. “Levendig legendetje”, zo werd ze liefdevol aangekondigd. 94 jaar alstublieft. Zelfs de óúders van presentator Jan Jaap van der Wal en sidekick Lukas Lelie waren nog niet geboren toen Paula Sémer haar eerste aankondigingen pleegde op de toenmalige NIR. Een argeloze toeschouwer had haar als ‘kwiek’, ‘kranig’ of ‘kloek’ bestempeld, hoe ze daar klaarstond om de (ietwat gladde) studiovloer te betreden, en om het risico op gebroken artrose­botten te vermijden aan weerskanten ondersteund werd richting de desk. Het levendige legendetje ging zitten met een zucht eigen aan haar leeftijd, het aaibare coryfeetje liet haar wandelstok tegen de desk leunen en giechelde ietwat ongemakkelijk in de camera. En toen sprongen de studiolampen in de ogen van Paula Sémer aan, en werd het tv-icoon klaarwakker: “En wat verwachten jullie nu van mij?”

Beeld Jef Boes

En ze begon.
Aan haar, overigens vlekkeloos 
gearticuleerd en kraakhelder beargumenteerd, betoog over achter­een­volgens de opstanden in Catalonië, de klimaatjongeren, de begindagen van de openbare omroep, betogingen en burgerlijke ongehoorzaamheid, de onrechtvaardige loonkloof tussen mannen en vrouwen, de verjaardag van hashtag MeToo en het turngoud van Nina Derwael. Tussendoor gaf ze de Britse queen (net een jaar jonger dan zijzelf) nog een bemoedigend schouderklopje. Dat het mensje er voor haar leeftijd toch nog best kwiek, kloek en kranig uitziet. En op het nieuwsbericht van een 81-jarige die betrapt was met cocaïne in haar rolstoel, reageerde Paula droogjes: “Die jeugd weet niet meer wat ze doet…” Vooraf ingefluisterd of niet, er zou een onderscheiding moeten bestaan voor dit soort witty comebacks.

De hele uitzending lang hingen we aan Paula’s lippen. En met ‘we’ bedoel ik mezelf, het studiopubliek dat meermaals spontaan aan het applaudisseren sloeg, Jan Jaap zelf en Lukas Lelie. Die laatste huldigde de hele uitzending lang zo categoriek het ‘age before beauty’-principe dat hij Paula gewoon niet dúrfde te onderbreken tijdens haar half uur durende monoloog. Sociaal Incapabele Michiel koos dan weer wel voor de verbale aanval, maar werd met twee welgemikte opmerkingen de tweedimensionale pan in gehakt. “Je moet beter articuleren” en “Je hebt een te klein mondje, Michiel”. Daarna hebben we dat mondje amper nog zien opengaan.

Ook Jan Jambon en andere ‘gade gij’-tussentaal­barbaren moesten het ontgelden, in een prachtige parodie op het iconische ‘Hier spreekt men Nederlands’. Paula’s pret­ogen bleven nadien nog minutenlang op mijn plasma­scherm en in mijn hart gebrand staan. Ze is 94 en heeft de flair en de branie van een hele redactievloer jonge honden. Een tip dus voor de Vlaamse regering: heropen dat debat over de pensioenleeftijd. Trek die grens van 67 op naar 97. En geef Paula Sémer weer een vaste dagelijkse plek in het uitzend­schema. En ook, heren en dames ministers: leer articuleren. Of Paula komt u zoeken.

Elke Neuville

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234