Zondag 17/10/2021
Ivo Victoria. Beeld DM
Ivo Victoria.Beeld DM

ColumnIvo Victoria

Ik ben niet heiliger dan de paus, laat staan Marc van Ranst

Ivo Victoria is schrijver van Alles is oké. Hij woont en werkt in Amsterdam. Zijn column verschijnt tweewekelijks.

Ik zat op verantwoorde wijze met een maat op terras enige alcoholische consumpties te nuttigen toen onze gemeenschappelijke vriend X aan kwam lopen. Hij stak zijn hand uit en mijn maat schudde hem enigszins verbouwereerd, in een reflex. Ook ik kreeg de uitgestoken hand gepresenteerd. Ik twijfelde, een seconde. Alsof mijn lichaam iets herkende uit vervlogen dagen, en die herinnering dreigde mijn gezond verstand te overstemmen. Snel klampte ik mij vast aan mijn glas bier, dat zich al vaker als reddingsboei heeft bewezen, en zei: “Wat doe jij nu?”

“Joh”, zei X. “Weet je hoeveel besmette mensen er in Amsterdam rondlopen? Een paar honderd!”

“En wat doet dat ertoe?” zei ik. X haalde lacherig de schouders op en vluchtte naar de bar.

Nog een op de drie Belgen is gemotiveerd om de coronamaatregelen na te leven. In Nederland steunt nog 60 procent het beleid. Veel minder dan in maart. Tegelijk is het aantal mensen dat stréngere maatregelen wil verdubbeld (van 22 procent naar 43 procent), net zoals het aantal dat de maatregelen te streng vindt (17 procent in maart, 29 procent nu).

Kortom: er tekent zich een tweedeling af. Zij die streng in de leer zijn versus zij die terug willen naar het oude normaal. En het lijkt erop dat wie de regels nauwgezet wil volgen, steeds vaker verantwoording moet afleggen tegenover zij die er losser mee omspringen. Een hypervoorzichtig bevriend koppel vluchtte weg van een als coronaproof aangekondigd tuinfeest omdat hun bezwaren tegen omhelzingen op hoongelach werden onthaald. Een attente serveerster ‘redde’ twee vrienden die aan hun lange coronaproof tafel op een terras ongewenst gezelschap kregen van een groep van vijf die ondanks geuite bezwaren pas na haar tussenkomst meesmuilend verhuisde naar een tafel verderop.

Het is de omgekeerde wereld. De voorbije tijd kregen we een lawine aan onderzoeken over ons heen. Nog steeds is veel onzeker over het virus. Haast elke bevinding kan gecounterd worden met een goed onderbouwd tegenargument. Kortom, verschillen in gedrag zullen er zijn. Vrijheid van mening, ahoy! Maar je mag nooit aannemen dat jouw waarheid automatisch die van de ander is. Ik ben zelf ook niet heiliger dan de paus, laat staan Marc van Ranst.

Maar over de basics kan geen discussie zijn. Zodra in Nederland het afstand houden en handen wassen werd ingevoerd in maart, samen met thuiswerken, zakte het R-cijfer meteen onder 1. De rest van de maatregelen was, ik chargeer even, finetuning. Nu het coronabeleid voor veel mensen te zwaar wordt, en te ingewikkeld – God, zo blij dat Nederland nooit aan de bubbel is gegaan, ik was altijd al slecht in wiskunde – wordt het tijd voor een heldere corona-etiquette. Wie zich aan de basisregels houdt én wie het strenger wil, moet zich daarvoor niet verantwoorden. Weet je niet zeker hoe iemand erin staat? Vraag het gewoon, en respecteer het antwoord. Degenen die zich moeten verantwoorden, zijn zij die zich zelfs niet aan de basismaatregelen wensen te houden. En let wel: daar zijn ze vrij in. Ik hoef alleen geen biertje van ze, en al helemaal geen praatjes.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234