Dinsdag 20/08/2019
Beeld rv

Column Julie Cafmeyer

Ik ben bang dat ik mijn kind niet genoeg stabiliteit zal kunnen geven, niet genoeg middelen, niet genoeg tijd

Julie Cafmeyer is columnist.

Tegenwoordig heb ik het vaak met mijn vriendinnen over het moederschap. Hamvraag: willen we op een dag kinderen?

“Het probleem is dat het moederschap zo vaak negatief wordt voorgesteld door mijn omgeving”, zegt mijn vriendin. “Moederschap betekent dat je niet meer creatief kan zijn, dat je geen tijd meer hebt om te slapen en dat je je lichaam verliest. Alsof je alleen moeder kan worden als je bereid bent om jezelf opzij te zetten. Maar is dat werkelijk zo?”

Ik zeg: “Dat is exact de reden waarom ik bang ben om een kind te krijgen. Ten eerste ben ik zo kleinzerig dat ik betwijfel of mijn lichaam wel sterk genoeg zal zijn om het kind op de wereld te brengen. En dan moet ik het nog opvoeden. Liefst in een liefdevolle omgeving. Maar kan ik dat wel? Kan ik een liefdevolle, stabiele relatie handhaven? En zullen er genoeg middelen zijn? Ik heb nog wel wat ambities. Artistieke ambities, die waarschijnlijk weinig winstgevend en tijdrovend zullen zijn. Ik ben bang dat ik mijn kind niet genoeg stabiliteit zal kunnen geven, niet genoeg middelen, niet genoeg tijd. En dat ik dan een falend aura over me heen zal dragen: de mislukte moeder.”

Een daad van liefde

Mijn vriendin zegt: “Bij jou lijkt het alsof het krijgen van een kind gaat over het bewijzen dat je iets kan. Er wordt ons te veel verteld dat het moederschap inhoudt dat je een stap opzij moet zetten, dat je jezelf moet opofferen. Dat je pas moeder kan worden als je een soort power woman bent die alleen ten dienste staat van haar gezin. Dat je alles moet managen: je huishouden, je relatie. Het idee dat een goede moeder nog maar één doel heeft in haar leven: een goede moeder zijn. Maar wat betekent het om een goede moeder te zijn? Is het noodzakelijk om een stabiele relatie te hebben? Of om je werk op te geven? Jij kan het moederschap uitvinden.”

Ik voelde een ruimte openbloeien, ik weet niet juist waar, in mijn brein, in mijn lichaam.

Ze slaat nu haar arm over me en zegt: “Een kind baren, dat zou toch ook fantastisch kunnen zijn? Als je een kind krijgt, hoef je niets te bewijzen. Er komt een wezen op aarde en je ontfermt je erover, je overstijgt jezelf, je leert jezelf en een ander op een volstrekt nieuwe manier kennen. Het is een daad van liefde. Een daad van liefde heeft nooit iets te maken met jezelf opgeven. Een daad van liefde zet jezelf op de kaart, in heel je zijn en dus ook in heel je falen. En dat is oké. Want zeg nu zelf, welke mensen vind jij de interessantste? Diegenen die zich de hele tijd succesvol wanen? Of diegenen die in al hun glorie een falend aura over zich dragen?”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden