Zaterdag 04/02/2023

OpinieLezersbrieven

Ik begrijp dat er maatregelen moeten worden genomen, maar moet dat nu alweer ten koste van onze kinderen?

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven
Lezers

Continuïteit van het onderwijs

Voor het derde jaar op rij zit mijn inmiddels zestienjarige zoon voor de rest van het jaar aan zijn computerscherm gekluisterd, omdat de secundaire school overging tot sluiting. Te veel leerkrachten zijn ziek, of moeten in quarantaine. Ik stel me daar ernstige vragen bij, vooral nadat minister De Sutter de maandelijkse steun aan de ambtenaren heeft opgetrokken van 20 naar 50 euro voor diegenen die vier dagen per maand thuiswerken. Is dat nu om te lachen? Wij krijgen een eenmalige korting van 30 euro op onze jaarlijkse energiefactuur, moeten we daarmee onze extra kosten betalen, gepaard aan dat thuisonderwijs? De verwarming die nu de hele dag draait? De internet- en elektriciteitskosten en ga zo maar door? Wij als ouders telewerken namelijk niet, dus het extra verbruik is nu enkel te wijten aan de kinderen. Misschien kan er ook nog wat belastinggeld gebruikt worden voor een overheidscampagne: hoe energie besparen bij thuisonderwijs (of telewerk) – met waardevolle tips als: draag een dikkere trui en warme sokken, drink warme drankjes, denk aan je grootouders die de oorlog nog meemaakten?!

Bovendien zijn alweer de ouders verantwoordelijk voor het motiveren van hun kinderen. Zij moeten ervoor zorgen dat ze iedere ochtend enthousiast thuisonderwijs krijgen, of beter, ondergaan. Die lessen verlopen zelden vlot, veel internetverbindingen haperen waardoor de lessen stokken, soms gaan ze gewoon niet door wegens te slecht internet bij de leerkracht, enzovoort. Dan spreken we nog niet over de leerlingen die in moeilijke thuissituaties zitten.

Ik begrijp dat er maatregelen moeten worden genomen om de pandemie in te dijken, maar moet dat nu alweer ten koste van onze kinderen? Bedrijven moeten verplicht overschakelen op telewerk, tenzij de continuïteit niet kan worden gegarandeerd. Maar wat met de continuïteit van het onderwijs?

Anouk Pauwels, Aalter

Versnelling

Het aantal besmettingen blijft versnellen, daarom is het volgens viroloog Steven Van Gucht op dit moment prioriteit om het aantal contacten in onze privésfeer terug te dringen, lees ik op demorgen.be. “Let daar nu hard op. Dan hoeven we geen drastische maatregelen te nemen.”

De recente geschiedenis (en de actualiteit: zie de hoge besmettingscijfers) leert ons toch dat dit niet helpt. Harde, verplichte maatregelen en controle op het naleven ervan zijn de enige weg uit deze pandemie. Maar vervolgens lees ik dat de Limburgse gouverneur géén extra maatregelen wil...

Luc Schoups, een bezorgde burger

De Lijn

Ik wou graag nog reageren op het recente interview met De Lijn-toplui Ann Schoubs en Marc Descheemaecker. In plaats van – waarschijnlijk terecht – te klagen over geldgebrek zou de top van De Lijn misschien eindelijk eens een aantal zaken in orde kunnen brengen waarvoor geen euro extra nodig is.

Daarbij denk ik vooral aan het elektronische informatiesysteem, dat na tien jaar (denk ik, ik ben de tel kwijt) nog steeds niet naar behoren functioneert, dat doorkomsttijden aankondigt die pure fictie zijn en dat nog steeds surrealistische boodschappen de wereld instuurt. Trams waarvan het aantal verwachte minuten tot aankomst niet afneemt maar toeneemt, trams die enkele minuten vóór verwachte aankomst plots van het scherm verdwijnen, een tram die klaarblijkelijk een andere voorbijsteekt op hetzelfde spoor – bij De Lijn kan het allemaal.

Ook de informatie op en in de trams zelf is in hetzelfde bedje ziek: trams die als bestemming de terminus in de andere richting afficheren, foutieve haltes die vertoond of omgeroepen worden, haltes van een compleet andere lijn die aangekondigd worden – bij De Lijn kan het allemaal.

Als courante gebruiker weet men dat deze onzin niet klopt en haalt men de schouders op, maar wat moet een toerist hiermee die de stad niet kent, of om het even welke occasionele buitenlander die de euvele moed heeft om ons openbaar vervoer te willen gebruiken? Is dat het imago van Vlaanderen dat de regering-Jambon zo graag aan de buitenwereld wil presenteren?

Men zou erom lachen, mocht het niet zo tragisch zijn.

Frank Van Nieuwenhove, Antwerpen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234