Zaterdag 01/10/2022

OpinieLezersbrieven

Ieder verhaal over seksueel geweld roept een gevoel van diepe schaamte bij me op

Studenten aan de Hogeschool Gent HoGent / UGent - Campus Schoonmeersen. Beeld Wouter Van Vooren
Studenten aan de Hogeschool Gent HoGent / UGent - Campus Schoonmeersen.Beeld Wouter Van Vooren

Een selectie uit de lezersbrieven.

Redactie

Schaamte

Al jaren schaam ik me regelmatig voor het eenvoudige feit dat ik man ben. Ieder verhaal over seksisme, ongewenste intimiteiten, en andere vormen van seksueel geweld roept dat gevoel van diepe schaamte bij me op. Of het nu gaat om de praat van Jeff Hoeyberghs, de escapades van Bart De Pauw, de affaire The Voice of Holland of nu weer de hoogleraar archeologie aan de VUB, het raakt me en ik wil verder wegkruipen van een samenleving waarin mannen zich dergelijk gedrag menen te kunnen permitteren.

In alle commentaren gaat het steeds weer over meldpunten, vertrouwenspersonen en het opbouwen van structuren om dit gedrag te bestrijden. In al die commentaren mis ik een wezenlijk punt: de onderliggende geestesgesteldheid van (meestal mannen) waaruit dergelijk gedrag voortkomt.

In haar laatste boek Bastions van hoogmoed geeft de Amerikaanse hoogleraar Martha Nussbaum een volstrekt heldere analyse van de ondergrond van dergelijk gedrag. De kern is gelegen in een fundamenteel superioriteitsdenken en -voelen bij mannen dat door vele eeuwen en generaties van patriarchale heerschappij diep geworteld is. Deze houding van superioriteit leidt tot het objectiveren en depersonaliseren van ieder die anders is. Op basis van deze analyse verklaart Nussbaum in één beweging ook het onderliggende mechanisme van racisme en sociale discriminatie.

Het is niet toevallig dat de affaires op dit terrein zich vrijwel allemaal afspelen in door Nussbaum behandelde bastions van hoogmoed. Zij noemt uitdrukkelijk de politiek, de sport, de entertainment sector en de universiteit.

Zolang wij mannen niet tot het besef komen dat wij niets meer of minder dan iedere andere medemens zijn, ongeacht geslacht, afkomst of kleur zullen wij steeds opnieuw geconfronteerd worden met soortgelijke affaires, daar helpen meldpunten, vertrouwenscommissies en andere (rechts)structuren maar zeer beperkt. Daarmee wil ik absoluut niet zeggen dat we die niet nodig hebben, dat wel, maar vooral om ons, hardleerse mannen, de weg te wijzen naar een fundamenteel besef van de gelijkwaardigheid van iedere andere mens.

George Scholte, Herentals

Ook water wordt duurder

Drinkwater kost veel minder dan gas en elektriciteit en er is slechts 6 procent btw. Maar ook die factuur stijgt enorm. De oorzaak ligt niet bij de energiecrisis. Als ik mijn verbruiksfactuur voor de jaren 2020 en 2021 naar dezelfde basis qua verbruik omreken is er een stijging van liefst 31 procent. De leverancier de Watergroep verhoogde in alle stilte de factuurbedragen.

Antoon Clarys, Roeselare

Lachertje

Het energiecompromis is een lachertje, of om te wenen, het is hoe je het bekijkt. Waar zijn de vakbonden, nog altijd in winterslaap? Er is al voor veel minder op straat gekomen.

Marcel Noens, Rupelmonde

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234