Zaterdag 07/12/2019

Opinie

"Hopelijk is er geen schade aan de bus"

Beeld BELGA

Pierre Verbeeren is directeur bij Dokters van de Wereld. Charlotte Vandycke is directeur bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Herinnert u zich nog de tijd dat we wereldwijd verontwaardigd waren toen een jongetje dood aanspoelde aan de Middellandse zeekust? De foto werd binnen een paar uur hét symbool van de vluchtelingencrisis, wereldleiders twitterden erop los om als eerste hun medeleven te betuigen. Niet zo voor de Soedanese tiener Omar. Hij stierf  op een andere vluchtroute, verpletterd door een bus. Deze keer valt niet alleen de stilte van politici op, maar ook het oorverdovend kabaal op sociale media: “Hopelijk is er geen schade aan de bus en het wegdek.” “Dit is geen vluchteling maar een migrant: eigen schuld.” “Als je zo dom bent, ga ik mij niet schuldig voelen.”

Pierre Verbeeren Beeld RV

Wat is er aan de hand als een Facebook-moderator van een krant zich haastig excuseert bij een kwaaie lezer die een rechtzetting eist omdat Omar in een artikel werd omschreven als vluchteling en niet om wat hij écht was: een illegale, clandestiene migrant? Is dit de kern van het verhaal geworden? Een discussie over het feit dat Omar mààr een migrant was en in dat geval geen of minder recht heeft op medeleven? Sinds wanneer is dat statuut een jokerkaart voor verantwoordelijk beleid of hulpvaardigheid?

Hoe zijn we hier beland? De rol van een Europa dat ngo's met de vinger wijst omdat ze mensenlevens redden is niet te schatten. Of van politici die liever ophouden met reddingsoperaties op zee, omdat die zouden zorgen voor een aanzuigeffect. Zou het kunnen dat de politieke keuzes van een land en Unie, uiteindelijk binnensluipen in onze geesten en mainstreamdenken? Een collectieve brainwash, die mensen dehumaniseert, hulp criminaliseert en onze basisrechten op de helling zet?

Charlotte Vandycke. Beeld RV

Wat ons, Dokters van de Wereld, Vluchtelingenwerk en CIRE, bezighoudt, is hoe we kunnen wegraken uit deze situatie van schouderophalen, wegkijken en gedogen van clandestiene netwerken en kat-en-muisspelletjes met de politie. De organisaties uitten daarom vorige donderdag samen hun bezorgdheid over de situatie in het Maximiliaanpark. We stellen voor een onthaalcentrum te openen voor gestrande mensen in het park. Een centrum dat niet enkel zorgt voor een dak en voedsel, maar met broodnodige informatie en oriëntatie ook tegengif biedt voor mensensmokkelaars en rust helpt brengen in de Brusselse Noordwijk. Een centrum dat met andere woorden een win-win zou zijn voor de migranten, overheid, politie én buurtbewoners.

Vandaag herhalen we onze oproep: België als transitland is al lang een feit. Er is geen tijd meer voor oneliners op twitter terwijl de realiteit op het terrein elke dag schrijnender wordt. Over die realiteit kan Omar jammer genoeg al niet meer getuigen. Hoog tijd dus om met die rol als transitland te leren omgaan en beleid te voeren dat op een doeltreffende en menswaardige manier oplossingen aanreikt voor alle mensen in ons land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234