OpiniePetra De Sutter
Hongarije kan niet van twee walletjes eten: Europese waarden platwalsen én de hand uitsteken voor Europese middelen
Petra De Sutter (groen) is vice-premier in de federale regering.
Hongarije keurde deze week een omstreden anti-lgbtqia+-wet goed. Op school of in de media mag er niet meer over holebi- en transgender personen gesproken worden.
Dit nieuws kwam als een mokerslag aan. Niet alleen bij mij maar bij duizenden en duizenden Europeanen. Met deze wetgeving treedt Hongarije de Europese waarden met de voeten. En het is niet de eerste keer, en helaas ook niet het enige land in Europa. Polen ging Hongarije voor met zijn wetgeving rond lgbt-vrije zones. In tientallen Poolse gemeenten wordt er gedaan alsof holebi- of transgender zijn niet bestaat. Extreemrechtse groepen krijgen er een vrijgeleide om mensen te belagen. Twee jaar terug werden tijdens een Pride deelnemers aangevallen door voetbalhooligans. Er vielen tientallen gewonden.
Het persoonlijke is politiek maar politiek kan ook zeer persoonlijk worden. Deze wet treft honderdduizenden Hongaren recht in het hart van hun bestaan. Wie ze zijn, wil de rechts-populistische Orban-regering uitwissen. En waar eindigt dat dan? Hoe zal het leven van een Hongaars lesbisch koppel met kinderen eruitzien binnen enkele maanden? Als kinderen niet geconfronteerd mogen worden met homoseksualiteit, wat gebeurt er dan als een bi-persoon of een homoseksuele man ook in dat gebouw woont?
Deze nieuwe Hongaarse wetgeving is discriminerend en zet de deur open voor geweld op alle personen die niet binnen het traditionele, heteroseksuele en gendernormatieve plaatje passen. Mensen die problemen hebben met wie buiten die enge lijntjes kleurt, voelen zich gesterkt. Dit is zeer verontrustend en maakt me heel triest. Tegelijkertijd ook heel boos.
Een ander gevolg waar ik wakker van lig, is het beeld van de olievlek die steeds verder uitdijt. We schrokken wakker toen Rusland in 2013 kwam met zijn wet tegen homopropaganda, we vonden het onaanvaardbaar toen Polen lgbt-vrije zones instelde, en nu gaat ook Hongarije overstag. Vanuit Slovakije bereiken ons eveneens verontrustende berichten.
Het toont aan dat verworven rechten geen onwankelbare zekerheden zijn. Wat vandaag in Hongarije gebeurt, kan morgen ook aan onze deuren aankloppen als we de olievlek niet tijdig indammen.
We hebben allemaal een gelaagde identiteit. Europeaan zijn is een van die lagen. Als Europeaan willen we ons ook beschermd voelen door onze wetgevers. Het is dus hoog tijd dat de Europese Unie en haar lidstaten Hongarije een halt toeroepen. Een rode lijn werd overschreden: ¡No pasarán! Europa kan en moet dat duidelijk maken door Hongarije financiële sancties op te leggen. Je kan niet van twee walletjes eten: de Europese waarden platwalsen en tegelijkertijd je hand uitsteken voor Europese middelen.
Actie is nu nodig vooraleer Hongarije, maar ook Polen, de fundamenten van onder het Europese project wegmaaien. Europa zal van iedereen zijn, of zal niet zijn.