Vrijdag 18/10/2019

Opinie

Holebi’s! Er is geen kast

Tom De Cock. Beeld rv

Tom De Cock is MNM-dj en ambassadeur van Wel Jong, Niet Hetero. Hij adopteerde een dochtertje en schreef daar een boek over: En toen kwam jij.

Hijst de regenboogvlaggen, want het is vandaag Coming Out Day. Een mooie gelegenheid om lgbtq-geaardheid verder bespreekbaar te maken. Zo bespreekbaar dat het op een dag niet meer besproken moet worden. Alleen… is dat wel wat we met zo’n Coming Out Day bereiken? 

Ik heb zelf geen noemenswaardige coming-out gehad. Ik was 16 en worstelde met een vurige verliefdheid op mijn beste vriend, aan wie ik mijn gevoelens uiteindelijk heb opgebiecht. De liefde was niet wederzijds, en toch zijn we vandaag nog steeds de beste vrienden. Die biecht staat in mijn geheugen gegrift, meer omwille van de hartenpijn dan om mijn geaardheid. Ik heb die eigenlijk vrij snel als een fait divers ervaren. Dat komt omdat er in mijn familie al een homoseksuele oom was, en ik dus ben opgevoed in een wereld waarin daar niet om gemaald werd. Toen ik maanden later thuis zei: “Pa, mijn lief komt op bezoek straks en hij heet Jelle”, was het antwoord: “Wat doen zijn ouders?”

'Ma, pa, ik ben hetero'

Er zijn veel milieus waar het uitkomen voor je geaardheid nog steeds, ook in Vlaanderen en in 2017, meer kost dan je bereid bent om op te offeren. De dokwerker die op de Boekenbeurs schoorvoetend zijn kopie van mijn adoptieboek liet signeren: “Mijn vriend en ik wilden ook zo graag een kind, maar ik durf zelfs niet aan mijn collega’s te vertellen dat ik homo ben, laat staan dat ik een gezin zou kunnen beginnen.” Of het verhaal van Abdellah Bijat, kandidaat bij een recente Mister Gay-verkiezing, die uit zijn moslimfamilie verbannen is. De verhalen zijn nog steeds legio en gruwelijk.

Maar je zou ook kunnen aanvoeren dat het vieren van het concept coming-out die taboesfeer in stand houdt. Want uit de kast komen impliceert dat je er eerst in moet. Terwijl ons streefdoel moet zijn dat er helemaal niets op te biechten valt. Er is geen kast! Het gebeurt zelfs dat die alleen in de hoofden van de betrokkenen bestaat. Een jonge collega bij MNM maakte een paar jaar geleden een heel mooi filmpje waarin hij zijn geaardheid probeerde uit te leggen aan zichzelf en de wereld. Terwijl onze hele werkvloer er – zacht uitgedrukt – niet van opkeek. Als je de coming-out promoot, zet je ook in de verf dat er een Geheim onthuld moet worden. Ik keer dat op de radio soms om. Dan vraag ik aan zo’n stoere bouwvakker of hij thuis al heeft durven opbiechten dat hij hetero is, en wat zijn ouders daarvan zeiden. Mond vol tanden.

Geen Bar Mitswa 

We vinden al dat gepieker en gezweet te evident. We moeten van onze ouders, grootmoeders en collega’s niet vragen dat ze onze coming-out accepteren. We moeten eisen dat een coming-out overbodig wordt. Dat je vrijuit mag twijfelen, veranderen, experimenteren, kiezen en ontdekken. Kortom: er is geen bar mitswa nodig voor moderne lgbtq’s. Tenzij ze daar zelf zin in hebben. Het moet perfect oké zijn als je als jongen in een bruine kroeg, in de Chiro of op de speelplaats een andere jongen probeert te versieren, waarop die dan zegt “sorry dude, ik ben voor de vrouwen” en dat is dan dat. Het ideaal is de complete normalisering, integratie tot geaardheid een non-issue wordt.

Natuurlijk bestaat er niet zoiets als “de holebigemeenschap” en is omgaan met je geaardheid iets heel persoonlijks. Het is zaak goed na te denken over je eigen pad, en dat kan langs een coming-out lopen. Vooral doen dan. Tegelijk lijkt coming-out in sommige holebikringen onderdeel van een cultus. Ik denk dat we een stuk van het verhaal missen vandaag. Vier elke geslaagde coming-out gerust. Maar laten we daarnaast nog veel vuriger strijden voor een wereld waarin gewoon zijn wie je bent geen biecht behoeft. Zelfs niet als je hetero bent.

Meer opinie? Krijg op zondag en woensdag gratis onze nieuwsbrief OPINIEMAKERS. Inschrijven kan hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234