Vrijdag 28/02/2020

Standpunt

Hoewel Macron op alle vlakken te verkiezen valt boven Le Pen, zijn er ook risico's

Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Henny Vrienten en Herman Brood wisten het al: “Als je wint, heb je vrienden.” Het is dan ook vermakelijk dat een divers palet aan Vlaamse politici, van Wouter Beke (CD&V) tot Kristof Calvo (Groen), zich warmt aan het aanstekelijke succes van de Franse presidentsfavoriet Emmanuel Macron.

Het merkwaardige is dat al die partijen zelfs terecht hun stukje hype claimen. Groen zal wijzen op het open wereldbeeld van En Marche! Open Vld zal de liberale economische recepten onderstrepen, terwijl de sp.a in de oud-PS-minister juist een bondgenoot ontwaart voor een rem op het EU-neoliberalisme. En dus mag CD&V evenzeer besluiten dat de resulterende centrumkoers de hare is.

Nieuwe bedding

De pragmatische koers van Emmanuel Macron biedt kansen om het politieke systeem in een nieuwe bedding te leggen. Nu het traditionele partij-instituut klappen krijgt, komt de beweging van Macron met een intrigerend alternatief. In plaats van het hiërarchische top-downmodel, komt een horizontale benadering, waarbij de beste ideeën uit verschillende programma's gecombineerd kunnen worden.

Je hoeft, met andere woorden, niet meer de hele ideologische plaat van een partij te kopen, je kunt zelf een soundtrack samenstellen met de beste ideeën. In dit Spotify-tijdperk kan dat een succesvolle manier zijn om groepen afgehaakte burgers weer in de politiek te trekken. Per slot van rekening staan ook aan de overzijde politici – Marine Le Pen, Donald Trump, Geert Wilders … – die meer van de beweging dan van de partij zijn.

Risico's

Dat is de optimistische kijk op het fenomeen Macron. Hoewel Macron in alle denkbare werelden te verkiezen valt boven een president Le Pen, zijn er ook risico's. Emmanuel Macron heeft nog alles te bewijzen – om te beginnen dat hij verkozen kan raken tot president. Ook als hij het haalt, valt te bezien of hij wel degelijk een andere politiek wil voeren.

Om in het Franse parlement voet aan de grond te krijgen wil hij een echte partij gaan oprichten. Hoe dat streven zich verhoudt tegenover de horizontale aanpak blijft afwachten. Of die nieuwe club bestand zal zijn tegen de incidenten van elke regeerperiode evenzeer.

Vooral is onduidelijk of het pragmatisme van Macron meer biedt dan een update van de paarse Derde Weg. Het enthousiasme waarmee het establishment Macron inmiddels om de hals is gevlogen, geeft reden tot scepsis. Als het alternatief uiteindelijk enkel een blitse herverpakking is van 'Meer Van Hetzelfde', dan kan de kater groot zijn.

Emmanuel Macron kan bij zijn nu zieltogende oude kameraden van de Europese sociaal-democratie navragen hoe dat voelt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234