Donderdag 20/01/2022

Opinie

Hoelang kun je lullen over het weer zonder er de verpletterende waarheid over het klimaat bij te halen?

null Beeld

Nic Balthazar is film- en tv-maker. Hij was initiatiefnemer van The Big Ask, Dance for the Climate, Sing for the Climate, en is een van de oprichters van Klimaatzaak.

Nic Balthazar

“De mensen zullen pas wakker worden als ze het aan den lijve voelen.” Ik heb het riedeltje zo vaak gehoord dat ik me onderhand afvraag of het ook waar zou zijn. Klimaatopwarming, het was gewoon te abstract, te veel in de toekomst, en van zodra we nog maar zeventien dagen in de toekomst moeten denken worden wij van slag ziende blind. Het enige waar ons prehistorisch mensapenbrein een beetje mee om kan, is onmiddellijk gevaar. Als het bijvoorbeeld hier en nu vervelend heet wordt onder onze voeten.

Dat brengt ons ergerlijke clubje klimaat-Cassandra’s al snel in een dubbel vervelende positie. Dat we dus nu al bijna verheugd zouden moeten zijn om de mondiale hittestress, de watertekorten, tyfoons, bosbranden van Californië tot in de Algarve, van Canada tot Japan, als zaten we nu handenwringend ons grote gelijk te vieren, het vermanende vingertje triomfantelijk omhoog, ten teken dat wij het altijd al gezegd hebben!

"Het helpt ook niet om de mensen bang te maken." Ik weet niet hoeveel keer ik dat als kosmische waarheid heb horen toeteren. Maar nu was het dus toch even nieuws. Want hoewel één weerfenomeen op zichzelf niks zegt, vonden we het mooie weer plots niet echt mooi meer, en wie één seconde durft te luisteren naar de alarmkreten van de watersector, die hoort dat een paar regenbuitjes ook niet veel zullen helpen. Het grondwaterpeil in West-Vlaanderen staat nu al meer dan 100 meter te laag, en geraakt nooit meer bijgevuld, zeker niet als we het enkel houden op de doortastende maatregelen van een immer bevlogen minister van (wat er overschiet van het) Leefmilieu. ‘Even onze heilige koeien van staal niet meer wassen, en onze heilige voetbalvelden niet meer besproeien. Of allez kom, toch niet te veel en te lang.’

We hebben al een tijdje de luxe van het pessimisme verloren. Dus laat ons heel even proberen optimistisch te zijn. Zouden mensen inderdaad wakker aan het worden zijn? Omdat we het vieze woord klimaat bij aanhoudend warm weer dus toch langzamerhand durven uit te spreken in de media. Hoelang kun je ook blijven doorlullen over het weer zonder er even de verpletterende waarheid bij te durven halen? De kurkdroge wetenschap dat we ook in 2017 meer CO2 in de atmosfeer hebben geblazen dan ooit tevoren, en dat we daar ook bij ons in tien jaar amper met een beschamende 0,4 procent mee geminderd zijn. Dat we met andere woorden nog altijd fluitend de afgrond tegemoet blijven dansen, in onze eeuwige polonaise van 'hoera economische groei'!

Op die opgewekte tonen durft Geert Bourgeois, onze Predikant-President, het aan om betweterig het woord realisme te verkrachten, als krankzinnig excuus waarom ook onze regering op één nachtje voor de vakantie snel zeven keer te schamele maatregelen neemt, waarvan ze de stoerste de volgende dag onder druk van attent afstoppende lobby’s al meteen intrekt.

Point of no return

Op 10 augustus is het twaalf jaar geleden dat we op het strand van Oostende het clipje The Big Ask opnamen, om met dik zesduizend man proberen uit te leggen wat het simpele probleem is met een klimaatsysteem dat op hol kan slaan. Het is stevig ontregelend hoe wetenschappers 12 jaar geleden spraken over een termijn tussen de 4 en de 10 jaar vooraleer we dat tipping point, dat omslagmoment, zouden kunnen bereiken. De grote menselijke letters schreeuwen vandaag bozer dan ooit de slogan waar niet naar werd geluisterd: “Act the Fuck Now!” Want deze week boog een aantal klimaatwetenschappers het hoofd om triest tot in het tandvlees te moeten toegeven dat we dat point of no return nu dus waarschijnlijk wel definitief zijn gepasseerd.

Op het strand van Oostende organiseerde Nic Balthazar The Big Ask. Een initatief om de klimaatproblemen aan te kaarten.  Beeld rv
Op het strand van Oostende organiseerde Nic Balthazar The Big Ask. Een initatief om de klimaatproblemen aan te kaarten.Beeld rv

‘Helaas. U was te laat’, las ik vandaag in feestelijke letters. Bleek het te gaan over de speciale aanbieding voor een airco die ook ik had gemist. U wilde goed nieuws? De airco’s hebben prachtpromoties, en het gaat regenen. Dan praten we weer gewoon over komkommers, en een Rode Duivel die zijn haarkleur heeft veranderd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234