Maandag 06/02/2023

OpinieLezersbrieven

‘Hoe voorkom je als beleidsmaker dat een onderzoekscommissie PFOS 3M nodig is?’

De onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Beeld BELGA
De onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement.Beeld BELGA
Redactie

‘Politieke verontwaardiging’

Hoe voorkom je als beleidsmaker dat er een onderzoekscommissie PFOS 3M nodig is? Door heldere en controleerbare regels voor te schrijven aan bedrijven en door die te (kunnen) handhaven. Om heldere regels te verbinden aan vergunningen moet je het werkproces van de inrichting kennen. Welke stoffen stopt fabrikant in product X, wat is de restfractie na productie en waar blijft dat?

In Vlaanderen wordt nauwelijks gecontroleerd. Niet op de volledigheid van vergunningsaanvragen. Niet onaangekondigd door het jaar bij het in werking zijn van de verleende vergunning.

Er wordt gemakshalve uitgegaan van brave ondernemers die het goed met het algemeen belang voorhebben. En controleren zit niet in onze ‘volksaard’. Het kost extra capaciteit in mensen en kapitaal en wat niet weet, niet deert…

De collectieve verontwaardiging en gespeelde boosheid van onze volksvertegenwoordigers in het Vlaams Parlement jegens 3M is schijnheilig. Na een rammelend vergunningenbeleid en het ontberen van ambtenaren die (hoog)technologische processen kunnen ontleden, is de enige conclusie dat de politiek zich in eigen voet heeft geschoten.

Vergunningen van bedrijven worden verleend op de blauwe ogen van de aanvrager en zullen toekomstig nooit worden gecontroleerd. 3M is het topje van een, i.c. niet smeltende, ijsberg.

J. Dierckx, Dessel

Bezuinigingen, echt?

Mondmaskers waren er niet (meer) bij het uitbreken van de coronapandemie. De voorraad was vernietigd. Men had bezuinigd op de opslag ervan. Het onderhoud van het Belgisch wegennet is het meest belabberde van West-Europa. Door bezuinigingen kan het niet beter.

Had bij de recente overstromingscatastrofe de Civiele Bescherming nog op volle sterkte kunnen opereren, de hulp was allicht vlugger en beter gecoördineerd op gang gekomen. Maar, ja, bezuinigingen laten ook daar hun sporen na. Met nog een diplomatieke post in Kaboel had men de mensen die moesten worden ontzet beter kunnen verzamelen en waren de acties toch wel iets beter en gerichter kunnen verlopen. De magische bezuinigingen hebben ook daar een stokje voor gestoken.

Het recente schandaal met het vervoer van leerlingen voor bijzonder onderwijs zou vermeden geweest zijn als men niet had bezuinigd op de openbare vervoersmaatschappij. Dan heb ik het nog niet gehad over het jarenlange beknibbelen op de kosten van onderwijs, politie, brandweer, leger en andere overheidsdiensten, zoals financiële en milieu-inspectie.

En dan heeft de Vlaamse minister van Financiën het lef te melden dat er (nog meer) zal moeten bespaard worden. Zover me bekend zonder enige gêne. Op wat nog bezuinigen?

Misschien op de overdreven toelages aan de politieke partijen? Misschien op de kosten van de overdreven zwaar bezette, haast ontelbare, in feite overbodige, maar vooral geld slurpende ministeriële kabinetten.

Met het vrijgekomen budget zou men meer ambtenaren kunnen aanwerven. Op die wijze zouden we een beleid krijgen dat consistent is en er meer op gericht is onze samenleving te dienen. Dus geen beleid dat erop gericht is de zittende minister zijn partij en achterban te plezieren, en daardoor bij ieder nieuwe regering andere accenten krijgt.

Gaan die besparingen ervoor zorgen dat plots alles zal goed gaan? Zeer waarschijnlijk niet. Perfectie bestaat niet, want de perfecte mens bestaat niet. Maar het zou toch een ander beeld geven tegenover de bevolking dan dat zij (alleen) weer eens de dupe dreigen te worden van de maatregelen.

Als men dan ook nog eens de moed zou hebben de te hoge inkomsten uit kapitaal een gepastere taxatie op te leggen, zou het heel misschien kunnen lukken dat ons land toch iets beter zal functioneren.

Alex Michiels, Dendermonde

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234