Zaterdag 26/09/2020
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Hoe vermijden we dat we, in lengte van jaren, van coronagolf naar golf steggelen? Dat is de kwestie

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Met het opleggen van ingeperkte contactbubbels en het verminderen van contacten in grotere groepen heeft de Nationale Veiligheidsraad min of meer beslist wat verwacht mocht worden. Critici zullen aanvoeren dat al gebleken is dat ‘min of meer’ niet goed genoeg is om dit hardnekkige en verraderlijke coronavirus de kop in te drukken.

Dat klopt. Ook nu wordt een ergerlijk gat gelaten in de overheidscommunicatie waaruit een welhaast taalfilosofische discussie kan ontsnappen over het verschil tussen bubbels van vijf en tien. Bijna even hardnekkig als dat dodelijke virus is de weigering van Belgische regeringen om regels vast te leggen die niet alleen streng zijn, maar ook helder en afdwingbaar. Dat vreet aan de motivatie. Het is een kleine troost dat het in de meeste buurlanden niet veel sneller en efficiënter gaat.

Daarom is het al te makkelijk om de vinger enkel naar de overheid te wijzen. Het lucht even op om je op te winden over de inconsequenties in het beleid, maar coronamaatregelen zijn geen belastingaangifte. Het gaat er niet om de grens op te zoeken en zoveel mogelijk gaatjes te vinden om de wet zoveel mogelijk in het eigen, particuliere voordeel om te buigen. De spelregels zijn eenvoudig: hou afstand, verzorg jezelf, hou de contacten beperkt. Dit moorddadige virus is een burgerschapstest. Kies je voor je eigen ‘goesting’, of wil je bijdragen aan de gezondheid van de hele groep?

We moeten de regering niet aanspreken op haar niet geheel overtuigende communicatie. We moeten haar aanspreken op wat hierna komt. Hoe vermijden we dat we, in lengte van jaren, van coronagolf naar golf steggelen? Dat is de kwestie.

Bij de eerste coronagolf werd België, net als een groot deel van Europa, overspoeld, bij gebrek aan levende ervaring met pandemieën. Bij de tweede golf worden we ‘verrast’ omdat de vroege waarschuwingssignalen – contactopsporing, isolatie – nog altijd niet naar behoren werken, ondanks alle vragen en beloftes. Dat komt al dicht in de buurt van bestuurlijk falen.

De hoofdvraag voor alle regeringen moet nu zijn: hoe pakken we de derde golf aan, zodat het deze keer wel goed gaat? De risico’s zijn reëel: mensen komen terug uit vakantie, jongeren gaan weer naar school…

Een voorzienige overheid is nu daar al mee bezig, terwijl tegelijk geprobeerd wordt de huidige curves onder controle te houden. Een voorzienige overheid veegt het bord af van de krakkemikkige contactopsporing, en zet een nieuw, wellicht lokaler systeem op. Een voorzienige overheid monitort streng wie uit welk buitenland terugkeert. Een voorzienige overheid leert uit wat werkt in andere landen en heeft de ambitie om even goed te doen.

België is een rijke welvaartsstaat. Burgers hebben de plicht om zichzelf verantwoordelijk te gedragen. Maar ze hebben ook het recht om ambitieus bestuurd te worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234