Zaterdag 24/10/2020

OpinieHugo Matthysen

Hoe overleef je een tweede lockdown? Dit zijn de vier gouden gedragsregels!

Beeld Hollandse Hoogte / Alex Vanhee

Hugo Matthysen is zanger, columnist en schrijver. 

We moeten er niet flauw over doen, weldra hebben we weer een lockdown aan onze broek. Het fenomeen zal een positievere naam krijgen (‘Curve-afplattende pauze’? ‘Weldoende windstilte’? ‘Virologisch verantwoord vakantietje’?), en hopelijk ook een andere strijdkreet dan dat schandelijke ‘blijf in uw kot!’ (Als je dat naar een hond riep terwijl een dierenrechtenactivist dat toevallig hoorde, werd er de volgende dag in je brievenbus gekakt.) Maar het principe blijft hetzelfde: thuisblijven! Hoe kunnen we ons daar het best op voorbereiden? Wij lijsten de vier Gouden Gedragsregels op.

1. Haal voldoende AAA-batterijtjes in huis

De sleur doorbreken met een dagelijks applausje voor de zorg of een wandelingetje door de wijk zit er niet meer in, want de herfst brengt rotweer. We zullen onze tijd moeten doorbrengen met schermen of schermpjes. Daarom is het belangrijk dat je voldoende AAA-batterijtjes in huis hebt (of AAAA, raadpleeg de handleidingen). Er zal een moment komen dat je huisgenoten gillen: “Nu is het wel genoeg met die ellendige voorbeschouwingen op de Amerikaanse presidentsverkiezingen, ons lievelingsprogramma begint, en het begint NU!” Dan moet je snel kunnen zappen. Als net dan de batterijtjes leeg zijn, moet je manueel van zender veranderen, en op een moderne televisie is dat een ingewikkeld gedoe met menu’s en submenu’s, en daar komt herrie van. Dit brengt ons naadloos bij de volgende Covid-regel. Ja, dit lijkt een simpel columnpje van niks, maar het is verdomd doordacht.

2. We moeten samen doorheen deze moeilijke periode

Af en toe zal je een buur ontmoeten die tegelijk met jou de vuilniszakken buitenzet of zo. Dat levert communicatiekansen op, en die zijn schaars. Daarom moet je ze goed benutten. Als de buurman vraagt of je gisteren naar De slimste mens hebt gekeken, moet je ja kunnen antwoorden, anders valt het gesprek stil. En zonder af en toe een hartelijk gesprek met iemand uit de buitenwereld zal je vereenzamen, je wordt knorrig, je begint jezelf te verwaarlozen en uiteindelijk keren ook je huisgenoten je de rug toe. Dat totale vereenzaming een groot gezondheidsrisico vormt, hoeven we niet meer te herhalen.

3. Leg de verantwoordelijkheid bij jezelf

Kijk dus elke dag naar De slimste mens, en doe dat zonder vooroordelen. Laat oprispingen achterwege als ‘Ik had nooit gedacht dat het zou kunnen, maar dit seizoen is nog flauwer dan het vorige’. Je huisgenoten kijken om van dat programma te genieten, verpest het niet voor hen. Besef dat achter die zogenaamde flauwe grappen een hoop professionals zitten, die uiterst streng zijn voor zichzelf en voor elkaar. Een grapje van niks wordt door de eindredactie onverbiddelijk neergesabeld, en anders sneuvelt het wel in de montage.

Als je toch moeite blijft hebben met die typische Slimste mens-humor, leg dan de verantwoordelijkheid bij jezelf. Kijk op Peter Van de Veireiaanse wijze in de spiegel en spreek je spiegelbeeld streng toe: ‘Ben ik een ouwe zeur geworden die van niks meer kan genieten? Als honderdduizenden mensen het uitgieren bij die show, wat scheelt er dan aan mij? Kritisch zijn is allemaal goed en wel, maar ben ik het wel waard dat zulke prachtige programma’s voor mij worden gemaakt?’

4. Zoek hulp

Als deze therapeutische zelfbevraging niets oplevert, dan wordt het tijd om hulp te zoeken. Misschien is de dubbele bodem van een opmerking je ontgaan, misschien was het ironie terwijl jij dacht dat het sarcasme was, en leek de grap daarom de mist in te gaan. Misschien had je gewoon geen zicht op de context van een grap omdat je wat wereldvreemd bent. Een mens leeft gelukkig niet alleen, anderen kunnen je tonen hoe je de grap had moeten begrijpen. Je kan bijvoorbeeld altijd terecht op de Facebook-pagina van het programma, daar staat een hele community klaar om je te ondersteunen met nieuwe inzichten.

Als ook dat geen soelaas biedt, is medicatie een goeie uitweg. Je hoeft je daar niet voor te schamen, er zijn elk jaar tienduizenden kijkers die aan de antidepressiva moeten omdat ze naar De slimste mens kijken. Voor correcte medicatie heb je natuurlijk deskundigen nodig, en dat kan wel wat kosten, maar het grote voordeel van deskundigen is dat ze deskundig zijn.

Mits het naleven van deze vier gouden gedragsregels moet het mogelijk zijn dat iedereen onbezorgd en vrolijk doorheen de volgende lockdown spartelt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234