Woensdag 08/02/2023

Column

Hoe lang hebben we Daphné Dumery niet meer gezien, het Blankenbergse N-VA-draakje?

null Beeld DM
Beeld DM

Op zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.

Marnix Peeters

Onze dromen verpieteren. Mogelijk zijn wij onderprikkeld door corona. Normaal zijn wij ’s ochtends soms een kwartier zoet met het navertellen van de bijzondere avonturen van de nacht, nu zijn wij na een paar minuten uitverteld. Mijn vrouw had laatst een hele nacht op de bus zitten wachten, zei ze kwaad. Eén keer had ik geluk. Ik interviewde Marc Dutroux in de gevangenis. Hij was best aardig. Wel een plaagstok. Hij pakte mijn papiertje met vragen af en maakte grapjes over mijn Frans.

Zelfs het nieuws is oersaai, zei mijn vrouw. Het is elke dag hetzelfde riedeltje, dezelfde mannen en vrouwen over precies dezelfde problemen. Je kunt hoop en al nog eens glimlachen als Bart Tommelein in het West-Vlaams ‘handhygiëne’ probeert te zeggen.

Straks wordt het zonniger en treden de kustburgemeesters weer op het voorplan, zei ik, aangevoerd door de akelige gouverneur Decaluwé. Hoelang hebben we Daphné Dumery niet meer gezien, het Blankenbergse N-VA-draakje? Vast hebben ze allemaal samen de hele winter druk vergaderd om een plan van aanpak voor de zomermaanden te smeden, hopend dat het virus dan nog niet verslagen zal zijn en ze elke avond hun zeg zullen kunnen doen in de journaals, daarbij in krachtige bewoordingen de bevolking bedreigend.

Macht doet rare dingen met de mens, zei mijn vrouw.

Als íémand nog twijfelde aan de overbodigheid van het provinciaal niveau, zei ik, hebben de provinciegouverneurs het voorbije jaar met de blote hand de laatste meningen omgebogen. Ik wed dat er de afgelopen maanden op de hoofdzetel van CD&V iemand voltijds belast was met het screenen van de media, om bijtijds te kunnen ingrijpen als hun beangstigende veldmaarschalk te Brugge weer eens alle kleuters tot aan de volgende kerstvakantie wilde ophokken.

Die partij heeft nogal tegenslag met haar personeel. In Antwerpen ligt Cathy Berx op de loer om onverwachts, als de waakzaamheid verslapt of de vermoeidheid toeslaat, roet in het eten te kunnen gooien, en ze zijn nog maar net van Koen Geens en Pieter De Crem verlost of Wouter Beke komt te pas en te onpas door het beeld gelopen, eeuwig twijfelend en onrust en verwarring zaaiend.

Je hoeft als politicus geen Kennedy-kaak te hebben om vertrouwen in te boezemen, dat kun je ook doen met daadkracht en inzicht en natuurlijk leiderschap. Maar als je je smoeltje niet mee hebt én je loopt de hele tijd te hakkelen en te doen alsof, wordt het precair.

Het voordeel van al die mondmaskers is dat je meer naar de ogen kijkt, zei mijn vrouw. Aarzelen of liegen is veel moeilijker geworden. Je ogen zetten je altijd in je blootje.

Zo snakken wij in stilte voort naar de lente, naar de honderd tulpen die wij enkele maanden geleden in bolvorm in het gras begroeven, daarbij gadegeslagen door een verwonderde Boef, die na de beëindiging van de werken prompt begon met het opgraven van de schatten. Hij is leergierig en hulpvaardig. Als ik ’s avonds het brandhout binnenbreng, kiest hij steevast een blok uit de korf; hij mag er de rest van de avond zijn tanden op breken. Pas als ik door mijn voorraad heen zit, gaat zijn aangevreten blok het vuur in.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234