Vrijdag 27/01/2023

Lezersbrieven

Hoe kun je een vaccin dat niet 100 procent werkt en beperkt in de tijd werkzaam is verplichten?

Het vaccinatiecentrum in Roeselare. Beeld Maxime Petit
Het vaccinatiecentrum in Roeselare.Beeld Maxime Petit

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Redactie

Liever geen booster

Ik ben 43, heb mijn basisvaccinatie (twee keer Pfizer) gehad en testte op 21 december positief op covid. Normaal gezien moest ik op 7 januari mijn boosterprik krijgen, maar ik begon te twijfelen of dit wel oké was voor mijn gezondheid.

Omdat ik nog altijd twijfel heb ik volgend lijstje gemaakt:

- Het vaccin helpt tegen ziekenhuisopname en zware symptomen, maar niet 100 procent.
- Het vaccin helpt niet tegen besmetting en transmissie van covid.
- Het is een ‘jong’ vaccin en de toedieningsvoorwaarden worden nog altijd gewijzigd (zie Moderna, naar plus 31 jaar voor basisvaccinatie).
- Het Europees geneesmiddelenbureau EMA waarschuwt voor de gevolgen van opeenvolgende prikken op het immuunsysteem. Is daar al langdurig onderzoek naar gebeurd?
- De pandemie lijkt met omikron naar een endemische fase te gaan.

Er zijn dus nog heel wat onzekerheden die me deden besluiten dat ik mijn booster liever niet laat zetten. Het gevolg is nu dat, door het 1G/CST-beleid, ik binnenkort word uitgesloten van bepaalde maatschappelijke activiteiten.

Wanneer zijn we het normaal gaan vinden dat mensen die de booster liever niet zetten omdat ze al gevaccineerd en/of besmet zijn, zeker in deze omikronfase, uitgesloten worden van de maatschappij?

Vormen ze dan zo’n groot risico dat ze gestraft moeten worden? Hoe kun je een vaccin dat niet 100 procent werkt en beperkt in de tijd werkzaam is verplichten? En als je het niet verplicht, waarom sluit je dan mensen uit? Ondertussen is de tweedeling in de maatschappij, binnen families en vriendenkringen enorm.

De Hoge Gezondheidsraad had bijvoorbeeld gezegd dat het kindervaccin moest worden aangeboden, niet aangeraden. Maar door alle promotiecampagnes van de overheid zijn er nu ook goede en slechte kinderen, want niet gevaccineerd.

Ik heb de indruk dat de vierde macht hier onvoldoende over nadenkt en aandacht aan schenkt.

Werner Gyssels

Multinationals en ultrarijken

Deze week las ik dat het vermogen van de tien rijkste mensen tijdens de pandemie is verdubbeld. (Kon u de nullen tellen in het getal?)

In het volgende artikel vertelde de liberaal Bart Somers (DM 17/1) dat ieder arbeidsgeschikt persoon maar negen jaar in een sociale woning zou mogen wonen, dit ten voordele van de private huurmarkt. Hij vergat even dat sociale huurders mét een job praktisch altijd een laag loon zullen hebben.

Tegelijk willen de regeringen onze elektriciteitsrekening behouden als cashkoe. Elektriciteit is voor de middenklasse geen basisbehoefte. Dat is het wel voor grote energieverslindende bedrijven, want die krijgen kortingen.

Nochtans zou alles beter en goedkoper worden door de vrijmaking van de energiemarkt, aldus Guy Verhofstadt in 2003. Sindsdien is onze energiefactuur altijd bij de hoogste in Europa geweest.

Politici leven in een ander universum. Het is een ons-kent-onswereld waarin mensen met veel geld bevriend zijn met mensen met nog meer geld. Het gebrek aan interesse voor de middenklasse en mensen op de armoedegrens maakt dat ze telkens weer geld rapen uit dezelfde zak. Zo blijven multinationals, rijken en ultrarijken buiten schot.

Veerle Debay, Jesseren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234