Dinsdag 15/10/2019

Brandende vragen

"Hoe kan ik voor iedereen goed doen zonder negentien verschillende gerechten te bereiden?"

Beeld iStock

In deze goedgemutste adviesrubriek helpt Katrin Swartenbroux lezers uit de nood die kampen met een kwellende zomervraag.

Vraag van Raf uit Erpe-Mere:

Ik wil graag voor mijn verjaardag een tuinfeest geven. Alleen: op het Facebook-event dat ik daarvoor heb aangemaakt worden allemaal reacties geplaatst die voedselrestricties bevatten. Er is zelfs iemand die allergisch is voor ‘alle rauwe groenten en de meeste warme ook’. Hoe kan ik voor iedereen goed doen zonder negentien verschillende gerechten te bereiden?

Beste Raf,

Ah, samen eten, de groepsactiviteit die al een wrange bijsmaak heeft sinds Jezus zich besloot neer te vlijen voor een karige broodmaaltijd met – dacht hij – zijn twaalf beste buddy’s.

Eerlijk, Raf? Ik heb nog nooit van een etentje gehoord dat niet volledig in de soep draaide als het meer dan een tête-à-tête was. Mijn laatste gezelschap bevatte een veganist, een coeliakiepatiënt, een Bekkari-volgeling, een suikervrij persoon en iemand die zwoer ‘nooit iets met een ziel’ op te eten. Toen ik polste of hij dan wel geit at, ontaardde dat in een discussie die gestaafd werd met YouTube-filmpjes waarmee ik aantoonde dat geiten best gewetenloze klootzakken zijn. Ondertussen brandde mijn broccolipuree aan. Er zijn die avond tranen gevloeid, maar er heeft in ieder geval niemand iets gegeten dat indruist tegen zijn of haar nutritionele religie.

Begrijp me asjeblieft niet verkeerd; ik stel niet dat voedsel­allergieën en -intoleranties niet serieus te nemen zijn, allerminst. Iemand zien opzwellen door een misplaatste aardbei is bijzonder angstaanjagend. Maar het moet geschreven dat het aantal regels, restricties en refluxopwekkende voedingsmiddelen ieder jaar lijkt te verdubbelen. En dat die niet altijd gestaafd kunnen worden met een doktersbriefje.

Over smaken valt niet te twisten, zelfs niet over koriander, blijkbaar, maar waarvan iemands dikke darm zich in de knoop draait mag tegenwoordig wél schaamteloos aan het tafelgezelschap opgedrongen worden. En dat maakt het gastronomisch samenkomen er niet makkelijker op. Vroeger stikte iemand met een pinda-allergie nog gewoon uit beleefdheid in jouw door Pinterest geïnspireerde Snickers-taart, vandaag krijg je echt wel gedoe als je de peterselie ­presenteert in een porseleinen kommetje waar ooit M&M’s in hebben ­gelegen. Open Vld heeft daar vast wel een slogan voor veil.

De beste oplossing is: afwijken van een vast menu. Bied in buffetstijl voor elk wat wils aan. Zo kan iedereen jager-verzamelaargewijs een bordje samenstellen. Zet eventueel een suggestiebox bij de deur waar fanatiekelingen na afloop hun voedingsfilosofie in kunnen deponeren (in hoofdletters graag), die jullie vervolgens ritueel kunnen verbranden met de overblijvers die niet overgevoelig zijn voor smeuïge marshmellows.

Als ik jou was, zou ik me echter niet te druk maken, beste Raf. Dit is en blijft België. De kans is groot dat het alsnog stortregent op jouw verjaardag, dat de helft van je gezelschap last minute afzegt – “de babysit/mijn fillers/weltschmerz” – en je uiteindelijk met je beste vrienden met een calorierijk Deliverootje op de knieën op het tapijt in je woonkamer belandt.

We hopen alvast met je mee.

Katrin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234