Dinsdag 16/08/2022
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntKirsten Bertrand

Hoe je zwanger raakte, en waarom je het niet wilt houden: het doet er niet toe

Kirsten Bertrand is hoofdredacteur.

Kirsten Bertrand

Abortus staat de laatste jaren her en der onder druk, met dank aan rechts-populistische, vaak misogyne leiders die het thema om ter conservatiefst proberen in te vullen. In Nederland neemt Thierry Baudet de baarmoeder regelmatig in het vizier, in de VS loopt Trump mee in prolifemarsen en in Polen willen de ultraconservatieven in de regering abortus op foetussen met zichtbare afwijkingen zelfs zwaar inperken.

Het is, kortom, stilaan modern om tégen abortus te zijn.

Ook in ons land klinkt de abortuskritiek plots luid, nu de uitbreiding van de huidige wet in het vaarwater van de formatie is beland. In een opiniestuk in deze krant laten N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Valerie Van Peel geen spaander heel van de vooropgestelde uitbreiding, ze gebruiken woorden als “schandalig” en “huiveringwekkend” om de versoepeling die deze week voorligt, te beschrijven. In conservatieve kringen is de vernieuwde abortuswet een totempaal.

Nochtans is er in ons land een parlementaire meerderheid gewonnen voor de uitbreiding. Socialisten, liberalen en groenen zijn al geruime tijd klaar om de versoepeling goed te keuren. Speerpunt is dat abortus uit de strafwet wordt gehaald: de nieuwe regeling maakt van zwangerschapsafbreking een volledig medische handeling. Ook dat is een symbool, maar wel een belangrijk. Er rust immers nog steeds een taboe op het onderwerp. Of zag u al veel vrouwen in de krant getuigen over hun abortus?

De fluistercultuur zorgt tot op de dag van vandaag dat vrouwen zich slecht voelen als ze zo’n ingreep hebben ondergaan, terwijl ze in feite niets verkeerds doen. Hoe je zwanger raakte, en waarom je het niet wilt houden: het doet er niet toe. Zoals Volkskrant-collega Jennie Barbier het al treffend verwoordde: het is een kwestie van zelfbeschikking waarin het ‘eigen schuld, dikke bult’-principe niets te zoeken heeft. Er zijn geen goede en slechte abortussen.

De aangepaste wet zou ook een oplossing moeten bieden voor een 500-tal Belgische vrouwen die jaarlijks naar Nederland trekken voor een late ingreep. In ons land kan alleen de eerste twaalf weken van een zwangerschap legaal een vruchtafdrijving gebeuren. De progressieve meerderheid die zich rond het nieuwe wetsvoorstel schaarde, wil de wettelijke grens naar achttien weken brengen om deze zwangeren in eigen land te helpen. Zo kunnen ze ook een terugbetaling krijgen, wat in Nederland niet mogelijk is.

Late abortussen komen vaker voor bij vrouwen die pas laat ontdekken dat ze zwanger zijn en in een economisch slechtere situatie leven. Bovendien is het voor hen vaak extra moeilijk om te verantwoorden dat ze een dag weg zijn om in Nederland een ingreep te ondergaan. Als de versoepeling er niet komt, zullen die late abortussen niet verdwijnen. Die 500 vrouwen zullen – in moeilijke omstandigheden – naar Nederland blijven gaan. Het is in 2020 geen teken van doorgeslagen progressiviteit om die vrouwen hier, in eigen land, te helpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234