Vrijdag 19/04/2019

Column

Hoe is het mogelijk dat zelfs deze vrouw bang is om overheerst te worden door de islam?

Julie Cafmeyer Beeld RV Jitske Nap

Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen. 

Ik was vrijdag op een feestje en stond te praten met een vrouw van rond de veertig. Ze vertelt me dat ze les geeft op een gekleurde middelbare school. “Het is hard werken met deze jongeren. Velen kennen de taal niet. En ze hebben te kampen met vooroordelen. Het wordt moeilijker en moeilijker om een stageplaats voor hen te vinden. Elke dag overtuig ik bedrijven om hen een plaats te geven. Dan zeggen ze dat ze slechte ervaringen hebben, en dan zeg ik: geef hen een kans! Het is van jullie dat het afhangt. Waar moeten ze anders naartoe?”

Ik zeg dat haar beroep van wereldbelang is.

“Weet je dat er geen blanken meer in mijn klas zitten? Wacht, ik toon je de namen.” Ze toont me de klaslijst op haar smartphone. Ze zegt: “Ik sta erop om elke naam juist en volledig uit te spreken.” Ze wijst op een naam. “Dit is een jongen uit Mongolië.” Ze spreekt een naam uit die ik onmogelijk kan herhalen.

“Er zitten ook veel moslims in mijn klas”, gaat ze verder. “Ze zijn met velen. Weet je, Julie. De christenen hebben over de hele wereld mensen bekeerd tot hun religie. Met harde hand. Ik denk dat de moslims hier hetzelfde gaan doen.”

“Hoezo?”

“De kerken zijn leeg. Wij hebben geen religie meer. Zij gaan hun religie aan ons opdringen.”

“Wat bedoel je?”

“Ik bedoel dat ze ons gaan overheersen.”

“Dat geloof je zelf toch niet?”

“We praten nog eens over twintig jaar.”

En toen werd het stil.

Gezicht en stem

Deze vrouw staat elke ochtend op om jongeren onze taal te leren. Deze vrouw staat elke ochtend op om hen een plaats te geven in deze maatschappij. Deze vrouw staat elke ochtend op om hun namen juist uit te spreken.

Dag in dag uit werkt zij met jongeren met een andere overtuiging, waaronder de islam. Hoe is het mogelijk dat zelfs deze vrouw bang is om overheerst te worden? Vanwaar komt deze angst? En hoe kunnen we ons van deze angst bevrijden?

Hoe kunnen er platformen gecreëerd worden waarbij we de ander kunnen ontmoeten? Waarbij nieuwe namen een gezicht en een stem krijgen? Waarbij ze de ruimte krijgen om ons te vertellen wie ze zijn?

Het is tijd om te ontdekken dat mensen met andere roots, levensbeschouwing of religie geen aliens zijn die ons zullen overmeesteren. Het is van wereldbelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.