Zaterdag 07/12/2019

Opinie

Hoe een Antwerpse running mate een grote meerwaarde is bij de sp.a

Stephanie Van Houtven uit Antwerpen is de running mate van John Crombez. Beeld BELGA

Nicolas Bouteca is politicoloog aan de Universiteit Gent.

De running mates van de kandidaat-voorzitters bij sp.a staan deze week volop in de schijnwerpers. Dat heeft vooral te maken met hun strategische rol in de tweestrijd tussen Crombez en Tobback. Maar misschien kunnen ze ook nadien, zodra ze ondervoorzitter zijn van de partij, nog een belangrijke rol vervullen voor sp.a.

Zowel Crombez als Tobback kozen voor een vrouwelijke running mate uit Antwerpen. Dat ze allebei voor een vrouw kiezen is een gevolg van de partijstatuten. De running mate wordt immers ondervoorzitter van de partij en volgens de interne partijregels moet die ondervoorzitter van het andere geslacht zijn dan de voorzitter.

Maar interessanter dan de keuze voor vrouwen, is de keuze voor een running mate die een voet tussen de deur heeft in de belangrijke Antwerpse afdeling. De Scheldestad heeft een grote symbolische waarde voor de socialisten. Het was decennialang een rood bastion tot Bart De Wever de socialisten van het Schoon Verdiep verjoeg. De sp.a-afdeling in Antwerpen-stad is bovendien de grootste van het land en in theorie levert dat dus het meeste aantal stemmers op bij de voorzittersverkiezingen. Een running mate met een Antwerpse connectie kan dus van goudwaarde zijn.

De meerwaarde van Stephanie Van Houtven, die van 't Stad zelf is, ligt op dat vlak voor de hand. Voor de Kalmthoutse Inga Verhaert is het wat moeilijker om de sp.a-leden uit Antwerpen-stad aan haar kandidaat-voorzitter te binden. Maar ondanks het feit dat ze op de parking woont, kan ze via haar provinciaal voorzitterschap toch wegen op de afdeling in de Sinjorenstad.

Toch ligt de meerwaarde van een Antwerpse running mate wellicht niet zozeer op de korte termijn. Aangezien beiden in dezelfde vijver vissen, zal het effect van de Antwerpse keuze wellicht grosso modo op een nuloperatie uitdraaien. Bovendien toonde Caroline Gennez in 2007 ook aan dat je ondanks een gebrekkige steun uit Antwerpen toch sp.a-voorzitter kunt worden.

Een Antwerpse ondervoorzitter kan dan ook vooral op de lange termijn een meerwaarde betekenen voor sp.a. Het gewicht van de functie moet niet overdreven worden, maar de ondervoorzitter is volgens de statuten wel verzekerd van een plaatsje in het partijbureau en het uitvoerend bestuur (het kabinet van de partijvoorzitter). Een van de Antwerpse running mates komt dus in het hart van de partij terecht, waardoor die het 'dossier sp.a-Antwerpen' wellicht wat prominenter op de interne besluitvormingsagenda kan zetten.

Bij de laatste verkiezingen ging sp.a er, zoals bijna overal, sterk op achteruit in Antwerpen. Maar in de grootste kieskring van het land zijn de gevolgen van stemmenverlies net iets desastreuzer dan elders. Zo is Antwerpen bijvoorbeeld goed voor meer dan een kwart van de zetels in het Vlaams Parlement. Wat meer aandacht van sp.a-nationaal voor de afdeling aan de Schelde zou dus geen kwaad kunnen.

Maar via de Antwerpse connectie komt er misschien ook wat meer vaart in het dossier 'Groen'. Antwerpen is immers de bakermat van de ecologisten, Groen-voorzitster Almaci komt zelf uit de Scheldestad en kopman Kristof Calvo is een Mechelaar. Als de samenwerking tussen beide partijen ergens onderhandeld zal worden dan is het wellicht in Antwerpen. Dat een van de running mates (Van Houtven) samen met onder andere Groen een meerderheid vormt in het district Borgerhout, kan Groen misschien ook wat meer goesting doen krijgen in een nationale samenwerking. Voorlopig blazen ze bij de ecologisten immers warm en koud op dat vlak.

Als dat allemaal toch niet zou lukken voor de nieuwe ondervoorzitter, dan moet zij, met illustere voorgangers zoals bijvoorbeeld Caroline Gennez, Wouter Beke en Wouter Van Besien niet onmiddellijk vrezen om te verdwijnen in de cryptes van de politiek. Al zit in Antwerpen natuurlijk al veel ambitie samen. Ook binnen sp.a.

Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234