Vrijdag 28/02/2020

Opinie

Hoe de zwemsport Pieter Timmers' succes kan verzilveren

Pieter Timmers.Beeld EPA

Tom Vangeneugden is Belgisch recordhouder op de 1.500 meter vrije slag en nam deel aan de Olympische Spelen in Beijing. Hij is nu werkzaam voor Under Armour Europe.

Successen moeten gevierd worden. Altijd. En dan zeker een, toch onverwachte, zilveren Olympische medaille.

Maar wat nu?

We moeten beseffen dat onze huidige Olympische zwemploeg ook gedeeltelijk het einde van een generatie betekent. Hopelijk gaat Pieter nog een jaartje door, pakt hij volgend jaar de wereldtitel en graait hij nog wat dollars mee in het wereldbekercircuit. Glenn Surgeloose hangt z'n zwembroek aan de haak, Kimberley Buys gaat meer focussen op studeren en de aflossingsploegen hebben heel waarschijnlijk hun hoogtepunt gehad. De resultaten van de zwemploeg zijn op Pieter, Kimberley en de aflossingsploeg na, matig. Louis Croenen zwom een olympische finale. Dat is natuurlijk altijd goed. Maar na 1 week zwemmen komen de Belgen uit op 4 persoonlijke records op 21 starts. Dat is een score van amper 19%. Als ik de zwembaas zou zijn, zou ik hier niet blij van worden. Een score van 100% is onmogelijk, maar op een groot toernooi moet je persoonlijke records zwemmen, tenzij je een prijs pakt, of misschien voor een klein zwemland als Belgie, een finale haalt. Voor de rest bestaan er op dit niveau helaas geen excuses.

Tom Vangeneugden in 2008.Beeld BELGA

Dus juist nu moet de zwembond doorpakken.

Even terug in de tijd. Ik herinner me nog goed die ene gouden medaille van Fred Deburghgraeve in '96. Maar wat ik mij misschien nog beter herinner is dat acht jaar later geen enkele Belg in Athene op de startblokken stond. Na '96 is het dus helemaal fout gegaan. Laten we die fout nu niet opnieuw maken.

Wat zou bijvoorbeeld het plan van de Nationale en/of regionale zwembond zijn om nu meer mensen aan het zwemmen te krijgen? Het is heel erg simpel. Hoe meer vissen in de vijver, hoe groter de kans dat daar meerdere kanjers uitkomen. Ik wil de ledenaantallen graag van dichterbij opvolgen. Hetzelfde geldt voor de pool van coaches. Worden ze wel goed genoeg opgeleid? Hoeveel coaches kunnen professioneel met hun vak bezig zijn? Even belangrijk: stellen gemeentes hun zwembaden wel voldoende open voor clubs?

Of wat gaan zwemmers, coaches en het hele begeleidingsteam veranderen zodat er op een volgend toernooi dubbel zoveel persoonlijke records gezwommen worden? Waarom wordt er soms op een nationaal kampioenschap sneller gezwommen dan wanneer het echt moet? Een klein zwemland als Belgie kan juist daar het verschil gaan maken.

Maar misschien de belangrijkste vraag: Wie gaat het Belgische, Vlaamse of Waalse zwemmen managen? De voorbije maand is toch maar weer gebleken dat hier nog een gigantische stap te zetten is. Dat de Vlaamse Zwemfederatie (VZF) een week voor de start van de OS naar de buitenwereld communiceert niet met Ronald Gaastra verder te willen, bovendien met een aantal twijfelachtige argumenten, getuigt voor mij van weinig professionalisme. Ik weet niet of het contract van Gaastra verlengd moet worden. Ik weet wel dat je dit niet op dat moment communiceert. Zwemmers worden er op afgerekend als ze niet op het juiste moment pieken. Bestuurders moeten hier ook op afgrekend worden. 0 op 10 voor de VZF. 

En dan het debacle rond de 4x200 meter aflossing. Als coaches er niet in slagen de violen gelijk te stemmen, heb je iemand nodig die daar wel toe in staat is. Waar is de de Belgische bondscoach, de technisch directeur, de team manager, bondsvoorzitter of hoe je het ook noemen wil? Waarom was er niemand die zich samen met de coaches opsloot in een hok en er pas uitkwam zodra er eensgezindheid was? Nu waren de zwemmers er de dupe van. Het deed pijn om de jongens van de 4x200 meter na de finale in zak en as te zien. Ik ga er van uit dat de zwembond, as we speak, bezig is met het openstellen van deze mooie en uitdagende vacature!

Zilver is prachtig, maar laten we van Tokio 2020 een echt team-succes maken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234