Maandag 03/08/2020

Opinie

Hoe de PS-schandalen de MR in verlegenheid brengen

Alain Gerlache.Beeld kos

Alain Gerlache is zelfstandig journalist voor onder meer RTBF en opiniemaker voor De Morgen.

De opeenvolging van Brusselse schandalen verveelt nooit. De parlementaire commissie over SamuSocial heeft nog maar net geëist dat voormalig burgemeester Yvan Mayeur (PS) 100.000 euro terugbetaalt, of de zaak GIAL, de vzw die de informatica van de Stad Brussel beheert, staat volop in het nieuws.

De twee affaires hebben vrijwel dezelfde ingrediënten. Weinig transparante structuren. Gebrek aan eerbied voor de regels van goed bestuur. Op zijn zachtst gezegd twijfelachtige praktijken. Hoge vergoedingen voor bepaalde mensen. Het tegendeel van de waarden waarop de politici van de PS zich beroepen, terwijl zij er aan de bron van liggen. Hoe vaak Elio Di Rupo ook herhaalt dat de Parti Socialiste de lessen van het verleden heeft geleerd en weer in de aanval gaat, altijd is er weer een nieuw schandaal dat hem pijnlijk tegenspreekt?

De Franstalige liberalen zouden in hun nopjes moeten zijn met de Brusselse perikelen van de PS. Heel hun strategie is immers gebouwd op hun frontale oppositie tegen de PS. Ze is de rechtvaardiging van hun bondgenootschap met de N-VA op het federale vlak, spijts hun belofte om niet met de Vlaams-nationalisten te regeren. Ze is ook de reden waarom de partij de cdh ter hulp is gesneld om in Wallonië een nieuwe regering te vormen.

En toch brengt het geknoei van de Brusselse socialisten de liberalen meer en meer in verlegenheid. MR en OpenVLD zijn immers de partners van de PS in het Brusselse stadhuis. Bijzonder discrete bondgenoten, en dat is geen toeval. Ofwel wisten ze niets over de toestanden bij SamuSocial en GIAL, en in dat geval hebben ze hun werk niet goed gedaan. Ofwel waren ze op de hoogte, en in dat geval zijn ze medeplichtig aan het optreden van hun socialistische partners. De Brusselse MR komt over als een partij die alles heeft opgeofferd om het fameuze Nationale Stadion te krijgen dat haar leider, Alain Courtois, zo na aan het hart ligt. Met het succes dat we kennen. De Brusselse liberalen staan nu in hun blootje voor de Brusselse kiezer. En heel de MR bibbert mee.

Zelfs ten tijde van de relletjes in Brussel, in het najaar van 2017, toen de veiligheid en vooral die van de winkeliers een van hun centrale thema's was, hoorden we niet de liberalen maar wél Jan Jambon, de vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken van de N-VA. Nu zien we het resultaat: de N-VA is de enige rechtse partij op het Brusselse politieke schaakbord die als de echte tegenstander van de Parti Socialiste wordt gezien. Overigens is dat geen slecht nieuws voor de PS. De MR zit in de tang tussen Défi (het vroegere FDF), dat de fans van een sociaal liberalisme wil verleiden, en de N-VA, die met haar focus op de veiligheid en haar vijandige houding tegenover de PS Franstalige kiezers zou kunnen aanlokken. Niet alleen in de gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar maar ook in de gewestverkiezingen van 2019.

Geen wonder dat de twee Brusselse liberale kopmannen de afgelopen dagen van zich hebben laten horen. Maar dan wel met diametraal tegenovergestelde standpunten. Guy Vanhengel hekelt de N-VA, die een voor Brussel toxisch programma zou hebben. Normaal, want de OpenVLD wil de opkomst van de nationalisten stoppen. Maar voor Didier Reynders is de N-VA even aanvaardbaar in het Brussels Gewest als in de federale regering. Logisch, want de MR flirt met de Franstalige kiezers met N-VA-sympathieën.

Intussen blijft Stéphane Moreau, de sterke man van Publifin-Nethys, in Luik nog altijd zitten waar hij zit. En nu is het de PS, in de oppositie, die eist dat de door de MR geleide nieuwe Waalse regering hem aan de kant zet. Aan de macht zijn is niet simpel…

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234