Woensdag 23/10/2019

Opinie

Hoe de kunstwetenschappers van morgen de arbeidsmarkt zullen veroveren

Beeld Joren Joshua

Professor Koenraad Brosens is Voorzitter van de Onderzoeksgroep en Onderwijscommissie Kunstwetenschappen, KU Leuven

Beste ouders, Beste studiekiezers,

Vorig weekend bevestigden experten in Zeno wat jullie misschien al lang vermoedden: op de arbeidsmarkt is niet veel plaats voor kunstwetenschappers. Het is heel jammer dat het artikel geen stem gaf aan de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze situatie, namelijk de professoren die de onderwijsprogramma’s beheren, samen met assistenten, stafmedewerkers en studenten. Dat is heel jammer omdat het artikel zo suggereert dat zij wereldvreemde vrede zouden hebben met deze situatie. En dat, beste ouders en studiekiezers, is helemaal niet waar. Daarom deze brief.

Samen met studenten, oud-studenten en vertegenwoordigers uit het werkveld in binnen- en buitenland actualiseren we momenteel zowel de bachelor- als de masteropleiding om de sociaal-economische relevantie, wendbaarheid en zichtbaarheid van de volgende generatie kunstwetenschappers te versterken. Dat doen we door onze aanpak, agenda en houding volledig binnenstebuiten te keren. We willen ons domein en onze studenten niet koppig blijven opdringen aan een onwillige wereld. Nee, we plaatsen de wereld centraal en brengen onze inhouden en werkvormen in onmiddellijke dialoog met de belangrijkste evoluties – globalisering en digitalisering op kop. We proberen, met andere woorden, domeinexperten te ontwikkelen die in staat zijn om transversaal (over en tussen grenzen van domeinen) te denken en te doen. Precies dat soort dynamische profielen, zo stellen de experten in het artikel terecht, is wat de arbeidsmarkt nodig heeft en steeds meer nodig zal hebben.

Beeld Joren Joshua

Hoe we dat concreet doen? Door, veel meer dan vroeger, via interactieve werkvormen studenten te leren hoe ze mondig moeten navigeren in een oceaan van data en informatie om argumenten en stellingen te ontleden en te ontwikkelen. Door studenten onder te dompelen in de dynamiek van internationale multidisciplinaire teams van, bijvoorbeeld, onderzoekers en tentoonstellingsmakers. Door studenten vertrouwd te maken met digitale technologieën, onder andere dankzij samenwerkingen met het Departement Computerwetenschappen en partners als het Massachusetts Institute of Technology. Door studenten de kans te bieden om een eigen profiel en portfolio te ontwikkelen, van leraar over criticus of cultureel ondernemer tot conservator. Door studenten een waaier aan stageplaatsen te bieden, van Heverlee tot Hongkong. Kortom, door studenten uit te dagen om zichzelf en het domein – het ecosysteem van musea, tentoonstellingen, kunsthandel en culturele en onderwijsinstellingen – een nieuwe betekenisvolle plaats te geven, niet alleen in de complexe werkelijkheid die de wereld is, maar ook in de reële en virtuele beleving en consumptie van die wereld.

Het cliché wil dat de echte wereld wacht na de studies. Maar wie binnen enkele maanden naar Leuven komt om Kunstwetenschappen te studeren, begint onmiddellijk aan haar/ zijn loopbaan. Na vier jaar zullen onze Kunstwetenschappers voldoende ervaring hebben om als beeldgeletterde, kritisch-analytische, cultureel gevoelige en tech-savvy flexibele geesten indruk te maken op andere werkgevers. Niet alleen in Vlaanderen.

De ‘Barca Nostra’ met zeker 700 mensen aan boord zonk in 2015 in de Middellandse zee. Het scheepswrak is deze zomer te zien op de Venetiaanse kunstbiënnale. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234