Maandag 08/08/2022

OpinieLezersbrieven

‘Hoe Conner zich voelt in Molenbeek is geen prioriteit. Hoe de Molenbekenaars zich nu voelen is dat wel’

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kwam in opspraak nadat hij in een interview had gezegd: 'Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België.' Beeld BELGA
Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kwam in opspraak nadat hij in een interview had gezegd: 'Als ik door Molenbeek rijd, voel ik me ook niet in België.'Beeld BELGA

Een selectie van lezersbrieven aan onze redactie.

Redactie

Relevantie van socialisten

Aan de vooravond van 1 mei denken we als socialisten graag na over onze relevantie. Socialisten zullen nodig zijn totdat:

(1) Iedere brooddoos gevuld is met gezond eten.
(2) Iedereen die het nodig heeft toegang krijgt tot een gratis inburgeringscursus zonder wachtlijst.
(3) Alle zorgbehoevenden op tijd zorg kunnen krijgen.
(4) Zorg betaalbaar is, ook mentale zorg.
(5) Iedereen een fatsoenlijk loon krijgt.
(6) Iedereen in een leefbare wijk kan wonen.
(7) Iedereen zichzelf mag zijn.
(8) Ieder kind kansen krijgt, iedere dag opnieuw.
(9) Kinderopvang voor iedereen een betaalbaar is.
(10) Iedereen een woning heeft waar het gezond is om in te leven.
(11) Iedere vluchtende mens een fatsoenlijk onderdak vindt.
(12) De klimaatcrisis serieus wordt genomen, en ingezien wordt dat die eerst de zwaksten aan het raken is.
(13) Iedereen meekan!

Er is dus nog erg veel werk. Hoe Conner zich voelt in Molenbeek is dus geen prioriteit. Hoe de Molenbekenaars zich nu voelen is dat wel. Aan hen, in naam van vele socialisten: oprechte excuses. En een zalige Dag van de Arbeid!

Koen Neirynck, voorzitter wijkafdeling Vooruit Zwijnaarde, bestuurslid Vooruit Gent

Land voor de toekomst

In de burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’ wordt naar de mening van de (betrokken) burger gevraagd betreffende de besluitvorming in ons land. Er zijn zes thema’s, met voor elk thema vier of vijf uitdagingen. Aan de eerste uitdaging van het eerste thema ben ik ruim anderhalf uur bezig geweest. Aan dit tempo verlies je snel de goesting om verder te doen.

Bovendien kunnen raadplegingen via participatieve trajecten (dat is overigens mijn vak) alleen een goed resultaat opleveren als de deelnemers vooraf weten welk gevolg er aan hun inbreng zal worden gegeven en dat het dan ook gegarandeerd gebeurt. Zoniet is het bedrog.

De stelregel blijft: je moet achteraf je afspraak honoreren, je komt er niet op terug. Dat geldt ook voor deze enquête: laat als bevoegde overheid vooraf weten welk resultaat de deelname zal hebben en beschouw dat als een ondertekend contract.

Anders is het een betekenisloze denkoefening. Alleen idioten zoals ik doen er dan aan mee, of mensen die belanghebbende partijen wensen te ondersteunen. Of ervoor betaald worden. Op welke manier dan ook.

Voor 1.000 euro vul ik alles in.

Harrie Houben, Hasselt

Conner is oké

Ik heb geen probleem met de uitspraken van Conner Rousseau.

Ik zou eens willen weten wat zijn criticasters al verwezenlijkt hebben in het belang van (kansarme) kinderen, zowel die van Belgische als van buitenlandse afkomst. Wat zij hebben gedaan aan de tekorten in de veel te dure kinderopvang. Of voor kinderen hebben betekend die het Nederlands niet machtig zijn en wier toekomst er dus niet al te rooskleurig uitziet.

Conner heeft wel oog voor die problemen.

Jean-Pierre Browaeys, Evergem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234