Zaterdag 19/10/2019

Brieven

Hoe brengen we common sense terug?

Beeld BELGA

Dorian van der Brempt, oud-directeur van Vlaams-Nederlands Huis deBuren, en David Van Reybrouck wisselden na de brexit brieven uit via Facebook.

Hoe brengen we common sense terug?

Dorian van der Brempt is oud-directeur van het cultuurcentrum Vlaams-Nederlands Huis deBuren.

Beste David Van Reybrouck,

Je bent in Indonesië als de LEAVE VOTE van de Britten een feit werd. De Euroscepsis gaat vandaag op een 'democratische' manier over in Nationalistisch Egoïsme. De Schotten en de Noord-Ieren willen in de EU blijven. De verwarring is groot. Farage, de politicus die systematisch vereenvoudigt en schoffeert heeft gewonnen. Samen met Wilders, Orban en andere ego-nationalisten zal hij de Europese gedachte verder slopen. Samen met Trump zal hij de groep politieke Komieken aanvoeren. Opvallend en teleurstellend is ook dat de VRT op de vooravond van het Brits referendum Fernand Huts en Thierry Baudet uitnodigt om over Europa te spreken. Was er dan niemand op de redactie om suggestie te maken Joris Luijendijk, Peter Piot en Paul De Grauwe uit te nodigen. Die kennen Britain.

Jij hebt benadrukt dat democratie meer moet zijn dan verkiezingen en zeker meer dan referenda. Hoe brengen we common sense terug? Hoe brengen we sense en sensitivity terug in een verdeeld en bang Europa?
Vijftig jaar geleden leerde ik Engeland kennen. De eerste goed voorbereide schoolreis naar Londen, het bezoek aan het British Museum, Carnaby Street en Londense muziekclubs was een openbaring. Mijn eerste reis met 18 jarige Anne was naar Londen. Ik heb altijd gehouden van dit schitterend andere land en treur vandaag dat hun anders zijn moet leiden tot een idioot vertrek uit de EU. Grote groet uit Europa. Na de amputatie zullen we last hebben van fantoompijnen.

Van harte, Dorian

Dorian van der Brempt. Beeld Bas Bogaerts

Het enige dat het voor mij samenvat is: Weimar

David Van Reybrouck is de schrijver van Congo. Hij werkt momenteel aan nieuw boek over Indonesië.

Vriend Dorian,

Dank voor je openbare brief. Ik volg het nieuws al de hele dag terwijl ik een lange treinreis maak door de rijstvelden van Oost-Java en het enige dat het voor mij samenvat is: Weimar. Een 'democratie' van laag allooi en complex gekonkel dat het graf delft van de echte democratie. Ik ben al maanden zeer, zeer pessimistisch over de toekomst van Westerse democratieën en vandaag is een waterscheiding. We maken onze democratie kapot doordat we weigeren die te vernieuwen. Referenda! Kent gij nog iets primitievers? Euh ja. Verkiezingen. Een bolletje kleuren naast een naam of een lettergreep. Is dat echt de beste manier om aan collectieve, rationele, afgewogen besluitvorming te doen?

David Van Reybrouck. Beeld Els Zweerink

Ik ben razend, niet alleen op die massa leave-stemmers, maar nog veel meer op Cameron die per se dat referendum wou lanceren, als verkiezingsbelofte om de stemmen van Farage af te snoepen. En dan maar denken dat hij daarmee dat varkentje wel gewassen had. Hij gaat de geschiedenis in als de man die de dood van de UK op zijn geweten heeft, naast de dood van de EU in zijn huidige vorm. Wat hebben wij eigenlijk voor een leiders in Europa vandaag? Hollande meent de democratie te moeten verdedigen door veraf oorlog te gaan voeren, Cameron door in eigen huis zelfmoord aan te moedigen. Dat het ook nog eens gigantische gevolgen zal hebben op de Belgische economie en onze welvaart, laat ik nog onvermeld. Wij zijn hooguit verre nabestaanden. Maar onze economie gaat dus werkelijk krimpen door electorale spelletjes aan de overkant van het Kanaal. Hoe democratisch is dat?

En nu? Zullen Nederland en Griekenland en Frankrijk gelijkaardige referenda organiseren? Gaan we nog dit soort wansmakelijke grappen meemaken in naam van de 'democratie'? Je weet dat ik in Cambridge heb gestuurd en gewoond, dat ik mijn doctoraat in het Engels heb geschreven en jarenlang een archeologisch vaktijdschrift heb uitgegeven dat bij Cambridge University Press zat. Je weet dat ik er vaak en graag wandel. Het is te vroeg om te rouwen over deze breuk. Vandaag ben ik gewoon kwaad. We beleven historische tijden en we delven ons eigen graf. Ik sluit grootschalig politiek geweld in Europa niet langer uit. En deze trein rijdt door de frisgroene, bloeddoorzopen maar vergeetachtige rijstvelden. In de verte: het silhouet van een vulkaan.

Liefs, David

PS sorry voor het haastige schrijfsel: ik schreef het met één duim.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234