Zaterdag 23/10/2021

Standpunt

Hier is op zijn minst een ernstig moreel probleem

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert
Bart Eeckhout.Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Toeval zal het wel niet zijn. Op 28 februari 1984 maakte onderzoeksrechter Guy Bellemans van een competitieonderbreking wegens wedstrijd van de Rode Duivels gebruik om de belangrijkste betrokkenen bij de voetbalomkoopaffaire rond Standard-Waterschei (uit 1982) te laten oppakken. Het was de aanzet tot waarschijnlijk de belangrijkste corruptiezaak in het Belgische voetbal – belangrijker alleszins dan het onderzoek naar bijvoorbeeld 'gokchinees' Zheyun Ye.

Ook nu weer benut het gerecht de rust op de velden tijdens een interlandbreak om het Belgische voetbal tegen het licht te houden. Veel blijft nog onbekend. De enorme machtsontplooiing van politie en gerecht in binnen- en buitenland geeft wel een vermoeden van de mogelijke omvang van de affaire.

Bij de grootste club van het land is een deel van de boekhouding meegenomen, bij de landskampioen de trainer, bij negen profclubs zijn er invallen geweest... Het is altijd afwachten wat er uiteindelijk tot bij de rechter geraakt, maar zelfs naar de historische maatstaf van de 'zaak-Bellemans' lijkt dit een immense zaak te kunnen worden.

Wat ook nog gelijkloopt tussen toen en nu, is de kern van het onderzoek. Nu, net als vroeger, gaat het om zwartgeldcircuits en wedstrijdvervalsing. Nu, net als vroeger, schijnt er een verband te bestaan tussen beide kwalen, die blijkbaar moeilijk uit het (Belgische) voetbal te bannen zijn.

Lees ook: Portret van de 'Godfather' van het Belgisch voetbal

Toch is er ook heel wat veranderd. Met name de hoofdrolspelers dragen vandaag andere petjes. Met Bellemans verdween uit het profvoetbal het beeld van de liefhebber-clubvoorzitter die zijn vele zwart geld uitgaf aan internationale topspelers. Spil van het onderzoek zijn ditmaal makelaars, die hoge bedragen afromen van de vele transfers die ze verrichten. Waar dat geld precies terechtkomt, is voorwerp van het onderzoek. Hun dominante positie tegenover clubs en spelers geeft hen de kans ook wedstrijden naar hun hand te zetten. Of sommigen dat ook echt doen is – alweer – voorwerp van onderzoek.

Wat er precies aan het licht gaat komen, kunnen we beter nog maar even afwachten. Dat in België spelersmakelaars een ongezond grote rol innemen in het beheer van het professionele voetbal, lijkt hoe dan ook vast te staan. Dit is een uitgelezen moment om die dubieuze situatie rechter te trekken. Het voetbal geniet in dit land van sociaal-fiscale gunstmaatregelen. Als nu blijkt dat een deel van dat financiële voordeel verdwijnt naar schimmige rekeningen in schimmige oorden, is er op zijn minst een ernstig moreel probleem.

Meer nog dan de koers is het voetbal 's lands volkssport nummer één. Die populariteit heeft bewindslieden er altijd beducht voor gemaakt om het voetbal dezelfde strenge, maar rechtvaardige behandeling te geven als andere sectoren. Misschien wordt het nu dan stilaan toch tijd voor moedige wetgevers om de stal uit te mesten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234