Vrijdag 16/04/2021

OpinieHilde Kieboom

Het zwakke en bedreigde leven verdedigen: dat is wat een goede wet doet

In de commissie Justitie debatteerden ze over de decriminalisering van abortus. Beeld Photo News
In de commissie Justitie debatteerden ze over de decriminalisering van abortus.Beeld Photo News

Hilde Kieboom is voorzitter van Sant’Egidio in België en Nederland.

Lieve progressief,

Ik schrijf u, in de door u en mij geliefde krant, omdat u mij in verwarring brengt. Ik ben het hartsgrondig oneens met het wetsvoorstel over abortus dat nu voorligt. Dat maakt mij in uw ogen blijkbaar bekrompen. Of reactionair. Ik ben voor de wereldwijde afschaffing van de doodstraf en dat vindt u progressief. Ik ben tegen de abortuswet, dat vindt u niet meer progressief.

Dat begrijp ik niet. Het principe is voor mij: het zwakke en bedreigde leven moet worden verdedigd. Dat is wat een goede wet doet. Daarom ben ik voor een paradigmashift in de ouderenzorg, nu klassieke wzc’s al te vaak sterfhuizen bleken die niet de menselijke zorg konden bieden waarop onze ouderen recht hadden. Daarom ben ik tegen het verbod op reddingsoperaties op de Middellandse Zee, waardoor vluchtelingen verdrinken of creperen in Libië. Daarom ben ik voor Europese solidariteit om vluchtelingen die nu vastzitten in kampen langs veilige en legale ‘humanitaire corridors’ over te vliegen naar Europese landen. Daarom ben ik voor een rechtvaardiger verdeling van rijkdommen tussen arm en rijk. En ja, ik ben ook tegen alles wat neigt naar racisme en fascisme.

Dat zijn niet alleen meningen, daarvoor zet ik me samen met Sant’Egidio ook daadwerkelijk in. En vind ik vaak u, de progressief, of u nu van groene, socialistische, communistische, christendemocratische of liberale overtuiging bent, als een welkome bondgenoot op de weg.

Blijkbaar scheiden de wegen als het over het afbreken van zwangerschap gaat. Dat begrijp ik niet, want de zwakste in dit verhaal is onmiskenbaar dat wezentje dat geen leven wordt gegund. U vindt dat het hier uitsluitend om het recht gaat van een vrouw om over zichzelf te beschikken. U vergist zich. Bij een zwangerschap zijn er minstens twee in het geding. U geeft geen morele rechten aan dat mensje-in-wording. Nochtans doet u dat wel wanneer u zwangerschap terecht een verzwarende omstandigheid vindt voor wie slachtoffer wordt van slagen en verwondingen. U doet dat ook wanneer u er onlangs mee instemde om levenloos geboren ‘sterrenkinderen’ het recht op een naam en een waardige begrafenis toe te kennen.

Bovendien maakt dit wetsvoorstel abortus tot een gewone medische handeling. Daarmee ondergraaft u de mogelijkheid op gewetensbezwaar bij medisch en verzorgend personeel. Nochtans was de mogelijkheid tot gewetensbezwaar tot nog toe een essentieel onderdeel van alle ethische wetgeving. Gewetensbezwaren onderdrukken lijkt mij iets voor totalitaire ideologieën.

U maakt het zelfs moeilijker om vrouwen die met een onverwachte of ongewenste zwangerschap worden geconfronteerd te helpen nadenken en oplossingen te zoeken. Hen op andere gedachten trachten te brengen wordt zelfs strafbaar. Ook dat lijkt mij absurd. En niet erg progressief. Ik ken vrouwen die in eerste instantie radeloos waren bij de zwangerschap, maar nu wat blij zijn dat ze het kindje hebben gehouden. En ik ken er die er hun leven lang spijt van hebben dat ze voor de radicale oplossing kozen. En dan zijn er nogal wat ongewild kinderloze mensen die wat graag een kindje willen adopteren voor wie de ouders niet kunnen zorgen.

Nee, ik zie niet hoe dit voorstel de menselijkheid zou bevorderen, wat de echte progressie van de mensheid is. U zult wellicht denken dat ik dit vind omdat ik christen ben, wat ik niet zal ontkennen. Maar ik begrijp niet waarom je gelovig zou moeten zijn om de zwakken te verdedigen. Zijn daar niet genoeg humanistische redenen voor te bedenken?

Met vriendelijke groet,

Hilde Kieboom

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234