Woensdag 21/04/2021
Bart Eeckhout Beeld DM
Bart EeckhoutBeeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Het zou mooi zijn mocht de ordehandhaving weer zijn juiste plek krijgen in onze samenleving

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Het oppakken en vasthouden van zeven tieners die in een huis een pintje aan het drinken waren, wat we vandaag dus een lockdownparty noemen, geeft nieuwe zuurstof aan het debat over de proportionaliteit van de ordehandhaving van de coronamaatregelen. Op het eerste gezicht zijn er bij de interventie geen regels overtreden: het Antwerpse parket besliste dat als minderjarigen op een coronafeestje betrapt worden ze moeten gearresteerd worden en voorgeleid. Maar het is niet omdat de regel gevolgd is, dat het een goede regel is.

Natuurlijk, excessen bij ordehandhaving zijn geen nieuwigheid, ook niet als er jongeren – kinderen eigenlijk nog – in het geding zijn. Er was geen pandemie nodig om het kleutertje Mawda tegen een politiekogel te laten lopen. Ook deze jongeren zijn niet de eersten die een nacht op politiekantoor of in de cel moeten doorbrengen, hoewel de aanleiding niet meer dan een kwajongensstreek is.

Toch is een debat over corona en repressie stilaan noodzakelijk. De overheid zelf zit er blijkbaar niet meteen op te wachten, te oordelen naar het tempo waarmee ze aanstalten maakt om de coronamaatregelen in een deftige pandemiewet aan de Kamer voor te leggen. Ook het bredere publiek hecht voorlopig niet te veel belang aan de wankele wettelijkheid, wellicht vanuit het idee dat wie braaf is geen gedonder hoeft te vrezen. Dat is het lievelingsargument van de voorstanders van de repressieve willekeur, zo bleek al bij eerdere discussies over de GAS-boetes of de cameraschilden.

De zware inperking van de burgerlijke rechten en vrijheden stelt de kwestie van excessieve ordehandhaving wel op scherp. Voor alle duidelijkheid: de uitzonderlijke bedreiging voor de volksgezondheid heeft uitzonderlijke maatregelen nuttig en nodig gemaakt. De Belg heeft zich in zeer ruime mate ook gehoorzaam aangepast aan die bijzondere omstandigheden. De hoopgevende besmettingscijfers vandaag zijn daar het gevolg van.

Wel is al eerder gebleken dat het niet helder aflijnen van wat mag en wat niet mag, kan leiden tot een sluipende machtswellust bij wie de regels hoort te bewaken. Dat bleek toen een burgemeester zijn eigen micro-avondklok meende te moeten invoeren. Het bleek toen in Brussel betogingen van links én rechts met veel machtsvertoon de kop werden ingedrukt. En het blijkt nu weer opnieuw bij de arrestatie van een stel kinderen die heel even een heel klein beetje uit de band zijn gesprongen.

Liberalen horen de vrijheid lief te hebben, christendemocraten horen maat en verantwoordelijkheidszin te stimuleren, socialisten horen de onmondige burger te verdedigen en groenen zijn van nature voor vrede en tegen repressie. Samen vormen deze politieke families een regering. Het zou mooi zijn mochten zij hun kernwaarden hervinden en de ordehandhaving weer zijn juiste plek toebedelen in onze samenleving. Dat wil zeggen: aan de leiband van de democratische rechtsstaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234