Woensdag 03/06/2020

OpinieGeert Molenberghs

Het zal de Nederlanders vreemd in de oren klinken, maar we zijn opgelucht om in België te zijn

Containers aan de grensovergang met Nederland in HoogstratenBeeld Thomas Sweertvaegher

Geert Molenberghs, hoogleraar biostatistiek (UHasselt en KU Leuven)

In zijn column ‘To lockdown or not to lockdown’ heft Ivo Victoria de lofzang aan op het Nederlandse beleid: “Als ik dat vergelijk met het theater in de Belgische politiek van de afgelopen dagen, en de Belgische staatsschuld, is het een klein wonder dat de Belgen niet gillend de straat op rennen om bankautomaten en winkels te plunderen.” 

Eén van de fouten die Victoria maakt is dat hij de volksaard van de Belgen, Vlamingen, Brusselaars en Walen, verkeerd inschat. Zo zijn we niet, en dat is ook nergens voor nodig. Een Australische collega zei me ooit: “Belgians often think that their country is at the verge of collapse, but if you look at it from the outside, it is a pretty civilized country.” Er is veel wijsheid in die bewering.

Wat we zien in België is dat topwetenschappers van de verschillende Vlaamse universiteiten: Antwerpen (Pierre Van Damme, Herman Goossens, Vlieghe), Leuven (Mark Van Ranst, Anne-Mieke Vandamme), Hasselt (Niel Hens), Sciensano (De Gucht) de handen in elkaar slaan om hun virologische, microbiologische, epidemiologische en biostatistische kennis in te zetten om de epidemie zo goed als mogelijk in kaart te brengen, het effect van maatregelen door te rekenen, en daarover helder te communiceren met politici en bevolking. 

Daarnaast hebben we mensen die dag en nacht werken om antivirale middelen en vaccins te ontwikkelen. Bedankt, Johan Neyts! In dit land zien we politici van alle partijen zichzelf overstijgen om op een menselijke, empathische manier maatregelen te nemen en te communiceren. Het valt ons op dat de genomen maatregelen een ongekend sterk draagvlak hebben bij de bevolking. Zowel experts and politici geven eerlijk toe dat er dingen zijn die ze niet weten – en dat is goed. De bevolking vertrouwt hen mede daardoor in belangrijke mate. 

Het is een zegen van Wilmès, De Block, De Crem, De Croo, De Wever, Di Rupo en Geens, ja, eendrachtig aan het werk te zien. Ze zingen allemaal zoals ze gebekt zijn. Dus… er is theater over de regeringsvorming. Dat is onze latijnse volksaard, dat nemen we er bij. Maar voor wat betreft corona heersen de rede en de pragmatiek. Bijvoorbeeld, De Wever communiceert met zijn Antwerpse bevolking in alle mogelijke talen opdat de boodschap zou begrepen worden, taalwetten of niet. Il faut le faire (voor de Nederlanders: je moet het maar doen). Het gevolg van dit alles: mensen vrágen zelf om een lockdown, mensen vrágen om een sluiting van de grenzen, telkens vóór de maatregelen effectief worden genomen. En het ontgaat ons niet dat mensen vooral de grens met Nederland wensten te sluiten. De grenzen met onze andere buurlanden vormen veel minder een probleem.

Nederland, het zelfverklaarde gidsland, gaat voor zogenaamde groepsimmuniteit. Alle experts zijn ervan overtuigd dat dit de meest rampzalige keuze is. Is het mogelijk dat ze zich vergissen? Ja! En ik hoop het, maar ik vrees ervoor. En, beste heer Victoria, beste Nederlanders, jullie kunnen zich ook vergissen óf een hele cynische rekening maken en beslissen van 250.000 landgenoten ‘te laten gaan’. Dat is een moeilijke gedachte, hopelijk zien we dat verkeerd... Zelfs de Britten, ook niet bekend om hun bescheidenheid maar toch met iets meer pragmatiek, maken een bocht. Zij krijgen natuurlijk wel een behoorlijk gespannen en weinig empathische Boris te zien, en een Queen die in allerijl wordt afgevoerd naar Windsor Castle. Dat laatste begrijpen we nog, gezien haar leeftijd.

Ondertussen trekken wij ons met een zucht van verlichting terug op onze Belgische driehoek, wat sinds mensenheugenis niet meer gebeurde. We rekenen op onze gezondheidswerkers en we zijn dankbaar voor ons ‘buitensporig’ groot aantal ziekenhuisbedden.

Dus neen, wij Belgen lopen nu hoegenaamd niet gillend de straat op, er is ook geen reden toe. We zijn uiteraard diep bezorgd over wat deze wereldwijde en op dit moment vooral Europese tegenslag ons brengt. Maar we zijn blij van hier thuis te zijn, in Vlaanderen, in België.

Het is niet onze gewoonte, en het zal bij onze noorderburen onbegrijpelijk overkomen, maar we zijn fier en opgelucht om hier te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234