Zaterdag 04/02/2023

Opinie

Het wordt een beter jaar dan 2018

Heleen Mees. Beeld EPA
Heleen Mees.Beeld EPA

De Nederlandse Heleen Mees is econoom en woont en werkt in New York. Een versie van deze bijdrage verscheen eerder in de Volkskrant.

Heleen Mees

Alles wijst erop dat 2019 een beter jaar wordt dan het voorgaande, hoewel het geven van een dergelijke prognose een van de gevaarlijkste dingen is die een columnist kan doen.

Harde brexit

De Britse regering heeft het noodplan voor een ‘no deal’-brexit uitgebreid: 3.500 troepen staan stand-by om de verwachte voedsel- en medicijntekorten te lijf te gaan. Niet zonder reden, want de kans dat het VK de Europese Unie verlaat zonder handelsakkoord is 50 procent. De alternatieven voor een harde brexit – instemming met het akkoord dat premier May bereikt heeft of uitstel – vergen een meerderheid in het Britse parlement die illusoir lijkt.

Anne Applebaum schreef in The Washington Post dat de stemming in het VK nu lijkt op die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. Bijna niemand voorspelde destijds het verlies van een hele generatie jonge mannen in de veldslagen. Het sluit aan bij de analyse van de ex-directeur van Clingendael, Co Kolijn, die onderscheid maakt tussen high politics en low politics. Als je de wereld niet begrijpt, loop je het risico op oorlog.

EU-lidstaten tot elkaar veroordeeld

Met het vertrek van het VK komt een einde aan de onvermijdelijkheid van de EU. Maar Groot-Brittannië is de enige EU-sceptische lidstaat die het zich kan permitteren de unie te verlaten. De zuidelijke en oostelijke lidstaten hebben die luxe niet. Paradoxaal genoeg zullen de overgebleven lidstaten zich door de brexit gedwongen zien betere teamspelers te worden. Het Europese elan van de Franse president Macron is door de gele hesjes in de kiem gesmoord en er zal niet snel een andere nationale politieke leider opstaan die zijn of haar vingers wil branden aan een Europese visie.

Handelsoorlog VS en China

De financiële markten beginnen eindelijk de risico’s van een langdurige handelsoorlog tussen de VS en China in de aandelenprijzen te verrekenen. Het zal president Trump, die de aandelenkoersen als graadmeter voor zijn presidentschap ziet, niet zijn ontgaan dat de financiële markten euforisch reageerden op het nieuws van de wapenstilstand die hij en de Chinese president Xi begin december sloten. Dat sentiment sloeg om toen men lucht kreeg van de arrestatie van de CFO van de Chinese telecomreus Huawei, Meng Wanzhou.

Met de aandelenmarkten in flux is Trump er alles aan gelegen om investeerders gerust te stellen dat de handelsoorlog niet verder zal escaleren. Na een telefoongesprek met Xi Jinping afgelopen zaterdag tweette Trump al dat er goede vooruitgang was geboekt. De VS en China zullen in januari een handelsakkoord bereiken over de importheffingen zodat een algeheel handelsconflict wordt voorkomen. Trump zal de opkomst van China met non-tarifaire maatregelen willen beteugelen, maar daar niet in slagen.

Robert Mueller

Speciaal aanklager Robert Mueller blijft stug bouwstenen verzamelen voor zijn eindrapport, dat naar verwachting niet meer voor de zomer verschijnt. Dit terwijl Trumps persoonlijke advocaat, Michael Cohen, al schuld heeft bekend aan illegale campagnefinanciering, volgens de openbaar aanklager in New York op aanwijzen van Donald Trump zelf. Dat wijst erop dat Mueller de betaling van zwijggeld aan Stormy Daniels en Karen McDougal aan de vooravond van de presidentsverkiezingen slechts als bijvangst ziet en een bigger fish to fry heeft, zoals de Amerikanen zeggen.

Maar een grotere vis dan de president is er niet. Dat betekent dat Mueller Trump in het vizier heeft voor samenzwering met de Russen. Dat kan zijn om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden, maar ook om voordelige zakendeals in Rusland te krijgen. Mueller mag een zittende president niet aanklagen, maar diens kinderen wel. Zou het geen mooi einde van het presidentschap van Donald Trump zijn als hij, zoals met Nixon is gebeurd, genoemd wordt als samenzweerder in de aanklacht tegen Donald Trump Jr. en dat Trump zich zo gedwongen ziet zich niet herkiesbaar te stellen?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234