Woensdag 26/02/2020
Beeld Geert Joostens

Column

Het viel me op dat ik hier de laatste zes maanden vaak het woord burn-out hoorde vallen

Annelies De Rouck (37) woonde 15 jaar in Londen, Amsterdam en New York. Dit jaar verhuisde ze terug naar Brussel.

Afgelopen vrijdag had ik de eer om een lezing van mijn heldin Esther Perel bij te wonen. In ons land is ze lang niet zo beroemd als in de VS, waar ze een gegeerde relatietherapeute is. Ze is Belgische, uit Antwerpen, maar woont en werkt al decennialang in New York. Haar twee TED-talks over liefdesrelaties en ontrouw zijn samen goed voor 22 miljoen views, en haar podcasts, waarin ze je laat meeluisteren naar haar sessies, worden over de hele wereld en masse gedownload.

Psychologie en de wereld van therapeuten zijn compleet mainstream in de VS. Als je tandpijn hebt, ga je naar de tandarts. Voel je je depri of angstig, dan ga je bij een psycholoog langs. Je relatie zit niet meer zo­ ­lekker? Samen naar de relatietherapeut. Niks om je voor te schamen.

Zoals ik al aanhaalde, zijn Amerikanen actiegericht en tobben of jezelf tormenteren met schuld- of minderwaardigheidsgevoelens, daar zien ze het nut niet van in. Waarom zou je je kas zitten opvreten, als je voor een mentale onderhoudsbeurt bij een vakspecialist langs kunt gaan? Je gaat toch ook niet moedeloos naast je auto zitten als je pech hebt onderweg? Je roept hulp in van een expert met kennis van zaken, logisch. Tips uitwisselen voor de beste therapeuten, couples retreats en zelfhulpboeken, dat doe je in groep, onbeschaamd, zonder fluisterstem. Jezelf mentaal en emotioneel onderhouden is geen taboe, integendeel, het toont aan dat je zelfrespect hebt en je potentieel wilt realiseren.

Het viel me op dat ik hier de laatste zes maanden vaak het woord burn-out hoorde vallen. In New York kan ik me niet één burn-out in mijn kennissenkring herinneren. Ondanks de vier à vijf weken vakantie in België, in vergelijking met gemiddeld twee weken in de VS, lijken burn-outs hier vaker voor te komen. Volgens mij heeft dat iets te maken met hoe lang we hier wachten om onze issues aan te pakken.

Ik was blij om van de organisatrice te horen dat de Esther Perel-talk in Brussel in een paar uur was uitverkocht en de enthousiaste reacties in het publiek gaven me een goed gevoel. Esther knows how to work a crowd en haar presentatie was van begin tot eind boeiend en energiek. Ze stelde ons vragen en we moesten staan of zitten afhankelijk van het antwoord. Zo was het ijs snel gebroken en uit het publiek kwam een waterval aan vragen en persoonlijke anekdotes. Ik voelde een golf van opluchting onder de aanwezigen. We staan niet alleen met onze zoektocht, we zijn niet uniek in onze ­muizenissen, iedereen heeft ze. Die aanvaarding, erkenning en het gevoel van verbondenheid met iedereen in de zaal, dat is iets Amerikaans voor mij. Amerikanen zijn straf in community. Samen komen, ervaringen delen, elkaar ondersteunen.

Na afloop vroeg ik een Belgische vriendin wat ze ervan vond. Very American, zei ze. Nagel op de kop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234