Donderdag 20/02/2020

StandpuntBart Eeckhout

Het verzet van de MR tegen de communautaire plannen van N-VA is zeer begrijpelijk

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen

Om te weten hoe lastig de taak is die de naamloze opdrachthouder Koen Geens (CD&V) wacht, volstaat het de volstrekt tegengestelde adviezen van zijn voorgangers-informateurs tegen het licht te houden.

Volgens de ene ex-informateur, Georges-Louis Bouchez (MR), moet Geens vooral bij zijn eigen partij gaan informeren of ze “een coalitie met of zonder N-VA wil”. Volgens de andere, Joachim Coens (CD&V), kan er van een regering zonder N-VA, de zogenaamde Vivaldi- of regenboogcoalitie, niks goeds komen, want dat is “van alles en niets”.

Het commentaar van de twee partijleiders wijst erop dat de rol van koning Filip niet te benijden is. De vorst heeft zijn rol van draaischijf in de regeringsvorming dan wel maximaal opgerekt door de beide heren vervroegd hun opzeg te geven, het was wel een noodzakelijke, verstandige zet. Elke dag dat Bouchez en Coens langer aan zet bleven, liepen ze verder van elkaar weg. Straks zouden we nog geëindigd zijn met twee tegengestelde federale coalities, stel je voor.

De aanstelling van Koen Geens gaat links en (vooral) rechts op het Vlaamse perceel van de Wetstraat-biotoop gepaard met een lichte vorm van euforie. Nu zou het menens zijn, en nu zullen we het gaan weten! De grens tussen optimisme en wensdenken blijft evenwel dun. Van een doorbraak is nog altijd geen sprake, zoals de tegenstrijdige verklaringen van Geens’ voorgangers aantonen.

Inhoudelijke kloof

Luister je enkel naar de Vlaamse kant van het verhaal dan volstaat het om MR onder druk te zetten om zusterpartij Open Vld te lossen. Hoe moeilijk kan het zijn, want is Open Vld ook niet zonder de MR in de Brusselse regering gestapt? We gooien nog een staatshervorming in de mix en klaar is kees.

Die lezing van de feiten doet afbreuk aan de brede inhoudelijke kloof aan de onderhandelingstafel. Willen N-VA en PS echt met elkaar in zee gaan, dan dient er een verregaande uitruil plaats te vinden van linkse sociale eisen en een ruime staatshervorming. Voor beide partijen, die zo fel op elkaar hebben ingehakt voor, tijdens en na de kiescampagne, is het essentieel dat ze beide met een stevige beloning thuis kunnen komen, als ze nu toch een coalitie vormen. Vooralsnog ontbreekt elk signaal dat dat te gebeuren staat.

Dat is ook begrijpelijk. PS-voorzitter Paul Magnette maakte vorige week de wenslijst van N-VA voor een staatshervorming bekend. Confederalisme in 2024, een splitsing van de NMBS en van het gerecht zijn maar enkele ideetjes uit een ruime en behoorlijk radicale catalogus.

Dit gaat dus niet zomaar om het principe voor of tegen ‘een’ staatshervorming. MR-voorzitter Bouchez kan soms een rare kwast zijn, maar het verzet van zijn partij tegen de plannen van N-VA met het land is zeer begrijpelijk. Meer nog, je vraagt je af waarom aan Vlaamse zijde CD&V en sp.a dat verzet niet steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234