Zaterdag 28/03/2020

Opinie

Het theatrale gedrag van Michel Preud'Homme is een laakbare strategie om de ander te ontwrichten

Tijdens Brugge-Oostende moest Preud'Homme de match vanuit de tribunes volgen. "Alwaar hij op een stoel staande, kijkend door de afrastering, zijn richtlijnen stond uit te vaardigen."Beeld Photo News

Yves T'Sjoen is letterkundige aan de UGent, en vader van een jonge referee van de Koninklijke Belgische Voetbalbond.

De sportliefhebber kan zich elk weekend en maandagochtend in de krant prettig storen aan de opgefokte sfeer rond het Belgische voetbal. Een tweetal weken geleden, voor aanvang van de bekerfinale tussen Brugge en Standard, stond het Koning Boudewijnstadion zowat in lichterlaaie. Het duurde tien minuten vooraleer de tv-kijker door het mistgordijn de spelers kon ontwaren.

Ik dacht dat we in dit land nog vóór de moordende aanslagen in Brussel en Zaventem op terreurniveau 3 stonden. En dat bijgevolg Bengaals vuurwerk en het oorverdovende geknal van voetzoekers in Belgische voetbalstadions verboden zijn.

In oranje hesjes opererende stewards die bezoekers fouilleren voor ze het stadion betreden, vermogen blijkbaar niets tegen onverlaten die erin slagen vuurpijlen binnen te smokkelen. Rugzakken zijn verboden, spandoeken met bepaalde afmetingen komen er niet in, vlaggenstokken moeten buigzaam zijn en hol. Ik vraag me af hoe die honderden fusees in de tribunes van onze voetbalstadions belanden. Laatst tijdens een match van KAA Gent raakte een mevrouw bedwelmd door de verstikkende rookontwikkeling van zo'n pijl.

Mijn ergernis vandaag wordt echter niet zozeer door vuurwerk gevoed. Klank- en lichtspel horen blijkbaar gewoon bij het voetbal. Tijdens samenvattingen van matchen kan de voetballiefhebber zich elke week storen aan het wansmakelijke en theatrale gedrag van een van de beste coaches van het Belgische professionele voetbal. Michel Preud-homme, T1 van Club Brugge, heeft vorige zaterdag in Roeselare ongeveer de hele wedstrijd vanop een stoel achter een grofmazige afrastering moeten volgen.

Wat voorafging aan de uitsluiting door de referee, was niet fraai. Na een rode kaart voor een van de Club-spelers stormde een doldrieste MPH op de scheidsrechter af. We kennen dat scenario inmiddels. Spelers en staff moesten de verongelijkte coach tegenhouden om verder onheil, met name het betreden van het voetbalterrein, te voorkomen. Hij ging weer eens, met het keurige notitieboekje in de aanslag, neus aan neus staan met de ref. Intussen bouwde die man een reputatie op in België.

Er gaat echt geen week voorbij of MPH staat molenwiekend en immer malcontent langs de zijlijn. Telkens is het excuus dat de adrenaline stroomt, dat hij verbeten met de wedstrijd bezig is, dat stress hem parten speelt. Dit zijn echter geen excuses om dergelijk gedrag te vergoelijken. Het is niet door elke scheidsrechtelijke beslissing met veel misbaar aan te vechten, dat je respect afdwingt van vriend en tegenstrever, laat staan de neutrale sportliefhebber.

Wat mij echter het meest ergert, is de wijze waarop MPH met zijn toneel de psychologie van de scheidsrechter, die van de tegenpartij én van het publiek tracht te bespelen. Na zoveel uitschuivers, elke week opnieuw, kan het bijna niet anders dat niet alleen de adrenaline de boosdoener is. Dit is een laakbare strategie om de ander te ontwrichten.

Het staat niet in de reglementen van de KBVB, maar misschien is het nu tijd om daaraan paal en perk te stellen. Je moet als scheidsrechter al mentaal gewapend zijn om het verbale geweld en de fysieke bedreiging steeds weer te ondergaan. De scheidsrechter tijdens de match Brugge-Oostende deed er goed aan MPH naar de tribunes te verwijzen. Alwaar hij op een stoel staande, kijkend door de afrastering, zijn richtlijnen stond uit te vaardigen.

Het is nu aan de Voetbalbond om een gepaste straf uit te spreken. Gezien de recidive kan het niet anders dan dat dit nieuwe voorval op een zware terechtwijzing zal uitdraaien. We zijn nog maar toe aan de eerste speeldag van Play Off 1, het kroonjuweel van de Belgische voetbalcompetitie. PO 1 is nu al ontsierd door het zoveelste misselijkmakende gedrag van een coach die naar verluidt buiten het veld een beminnelijk persoon is. Wat buiten het veld bestaat, doet er op het veld helemaal niet toe. Niet alleen spelers, ook een trainer dient zich respectvol te gedragen.

Ik spreek dan nog niet over de ingetogen minuut stilte die voor aanvang van de partij is gehouden. Dé minuut is inmiddels een ritueel dat te veel moet worden georganiseerd vooraleer een voetbalwedstrijd begint. Er zijn mensen die de volgende minuut al meteen denken dat ze in een slechte theatershow optreden en iedereen bij het minste gevoel van tekortkomen verrot kunnen schelden. We moeten dus niet verwonderd zijn dat op onze Vlaamse akkers, waar jeugdploegen en provinciale clubs elke week acteren, trainers zich dezelfde houding aanmeten van dolgedraaide tol en bij het geringste de scheidsrechter op de schop nemen. De KBVB weet wat haar te doen staat.

Yves T'sjoen.Beeld rv
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234