Dinsdag 09/08/2022

standpunt

Het sterke ggo-argument plaatst de groene beweging voor een dilemma

Bart Eeckhout Beeld Eva Beeusaert
Bart EeckhoutBeeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Het vonnis is alweer ruim een week oud, maar met zijn arrest over het gebruik van nieuwe gentechnieken bij de ontwikkeling van landbouwgewassen heeft het Europees Hof van Justitie een belangwekkende uitspraak geveld. Het Hof oordeelt dat ook die nieuwe technieken onder de bestaande Europese voorzorgregels voor genetisch gewijzigde organismen (ggo's) horen, en dus onder een strengere normering.

Het vonnis is een overwinning voor groene actiegroepen à la Greenpeace. Die bestrijden sinds jaar en dag ggo-ontwikkelingen te vuur en te zwaard. En het is een flinke nederlaag voor de onderzoekers en ontwikkelaars in de biotechnologie, onder wie ook het vooraanstaande Vlaamse Instituut voor Biotechnologie. In een interview met De Morgen uit directeur Dirk Inzé zijn ontgoocheling over de gerechtelijke uitspraak.

Dat de wetenschappelijke chef van het VIB pleit voor een meer open geest over ggo’s kan niet verbazen. Toch verdienen zijn argumenten een rationeel debat. Dat is helaas niet vanzelfsprekend over een thema waar wederzijdse verwijten en verdachtmakingen de overspannen toon zetten.

Het interessantste argument van Dirk Inzé is dat genetische manipulatie van gewassen kan helpen in de strijd tegen klimaatopwarming. Door planten beter bestand te maken tegen hitte, droogte of ziekte, kunnen we de mensheid beter wapenen tegen de onvermijdelijk geworden opwarming van de aarde, die onder andere ook tot meer voedselschaarste en hongersnood dreigt te leiden.

Dat – sterke – argument zou de groene beweging tot een gewetensonderzoek mogen aanzetten. Hoewel er wat verschuift, verzetten ecologisten zich traditioneel sterk tegen alles wat naar ggo riekt. Nu wordt de beweging evenwel voor een dilemma geplaatst: gaat ze voluit voor klimaatbeheersing, of geeft ze voorrang aan het romantische streven naar zuivere natuur?

De strijd tegen de opwarming van de aarde is misschien wel de belangrijkste waar de mensheid zich vandaag voor geplaatst ziet. Die strijd winnen zal enkel lukken als iedereen, rechts of links, zijn ideologische a priori's tussen haakjes durft plaatsen. Ook de groenen.

In het debat over kernenergie zie je ook dat het groene discours zichzelf in de staart bijt. Wat moet voorrang krijgen: fossiele brandstoffen bannen en het klimaat redden, of kernenergie afstoppen? Kan je bij kernenergie nog opperen dat het een oplossing uit het verleden is, dan vervalt ook dat argument in het debat over biotechnologie.

Dat wil niet zeggen dat we zomaar alle argumenten van de ggo-voorstanders dienen te aanvaarden. Zo danst ook Dirk Inzé nogal vlotjes voorbij kritiek op de belangen en monopolievorming van de grote biomultinationals in de sector.

Daarover kan je discussiëren. Dat zou ook beschaafd moeten lukken en zonder loze verdachtmakingen. Als we (terecht) streng zijn voor de angstzaaierij en onwaarheden van sommigen in het migratiedebat, dan behoren we die tactieken even streng te veroordelen in debatten over ecologie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234