Donderdag 23/09/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

Het snelle herstel dreigt ons te doen vergeten welke systeemfouten de coronacrisis heeft blootgelegd

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Plots draait de economie weer als een tierelier. Tegen kerst, zo voorspellen de recentelijk nog somber gestemde economen van de Nationale Bank nu, zou de impact van de coronacrisis alweer verteerd moeten zijn.

Nog meer goed nieuws: tegelijk draait ook de vaccinatiecampagne met een recordsnelheid. Weinig andere landen halen het tempo dat de Belgen ontwikkelen. Wie het geluk heeft gehad om al een of twee prikken gekregen te hebben, zal het bevestigen: de praktijk loopt voorbeeldig, dankzij tomeloze inzet van medici, verplegend personeel en vele, zeer vele vrijwilligers. Dank, daarvoor.

Het ene goede nieuws heeft met het andere te maken. Omdat de vaccins zo snel ontwikkeld raakten en snel verdeeld worden, kunnen maatschappij en economie weer opengaan. We blijven met één waakzaam oog letten op de ontwikkeling van exotische virusvarianten, maar feit is dat de bevrijding van de samenleving uit de langdurige omknelling van de lockdown voorlopig nog geen enkele negatieve impact heeft op besmettings- en ziekenhuiscijfers. Hopen maar dat dat zo kan blijven.

Het spoedige herstel biedt goed nieuws op vele vlakken. Dat er bovenop een gezondheidscrisis van anderhalf jaar niet ook nog eens een donker tijdperk van economische onzekerheid volgt, is uiteraard geruststellend voor alle mensen die samen de cijfers vormen van die economie. Bovendien toont de mens zich hier eens te meer veerkrachtiger en robuuster dan menige voorspelling mogelijk achtte.

Toch brengt ook zo’n snelle recuperatie risico’s met zich mee. We willen het dan niet eens hebben over de kans op te snel oplopende prijsinflatie, waarover economen nu hartstochtelijk van mening verschillen. Een reëel risico is dat snel herstel ons even snel doet vergeten welke gebreken en systeemfouten de coronacrisis heeft blootgelegd. Alsof het alleen maar een boze droom is geweest.

Dat was het niet. Op sociaal-economisch vlak bleek het klassieke stelsel van sociale zekerheid niet voldoende aangepast om ook bescherming te bieden aan vele mensen in precaire, losse statuten. Zij kregen vaak de volle laag van gezondheids- en armoederisico’s over zich heen. Die risico’s zijn niet weg, nu de economie weer in de plus gaat.

Op bestuurlijk vlak bleek de organisatie van dit land vaak een labyrint, met vele, stroperige bestuurslagen. Vlaanderen is niet beter dan België: het is net hetzelfde. Dat wisten we al, en nu hebben we er ook de nadelen van ondervonden. Het is niet omdat alles uiteindelijk wel goed komt, dankzij de inzet van velen, dat we dat bestuurlijke monster als ons noodlot moeten aanvaarden.

De economische veerkracht en de vlotte vaccinatiecampagne zijn geen bewijs dat alles goed gaat zoals het is. Ze zijn een aansporing om politici en burgers te herinneren aan wat er allemaal mogelijk is, mochten we niet altijd zoveel tijd moeten steken in onderhandeling en belangenconflicten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234