Woensdag 06/07/2022
Cathy Galle. Beeld DM
Cathy Galle.Beeld DM

StandpuntCathy Galle

Het slecht beheren van data, waardoor gevoelige gegevens in de verkeerde handen vallen, kan drama’s veroorzaken

Cathy Galle is journalist.

Cathy Galle

De Europese Commissie heeft vragen bij de werking van onze Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). Die zou niet onafhankelijk genoeg zijn omdat sommige leden er mogelijk met verschillende petjes op zitten.

Het is wellicht geen bericht waar u heel erg van wakker ligt. Privacy en databescherming zijn voor velen nog vaak een ver-van-mijn-bedshow. Iets abstracts vooral, dat weinig betrekking lijkt te hebben op ons eigen leven.

Dat is niet zo. Voor heel wat mensen is de manier waarop data al of niet gedeeld worden en hoe dat exact gebeurt heel erg belangrijk. U zal maar na een ernstig ongeval voorgoed in een rolstoel belanden en elk jaar opnieuw moeten bewijzen aan een verzekeringsarts dat u die rolstoel nodig hebt. Dat u echt niet meer kan stappen zonder. Terwijl er attesten zijn van behandelende artsen en al uw medische gegevens en verslagen van operaties opgeslagen zitten in databanken. Een druk op de knop zou voldoende zijn om te zien of u recht hebt op die rolstoel en zou u die jaarlijks weerkerende vernederende ervaring besparen.

Het is maar één concreet voorbeeld van wat data kunnen doen. Onze overheid heeft bergen gegevens over al haar burgers. Daar kan ze twee dingen mee doen: helemaal niets of een poging ondernemen om systemen op te zetten die burgers wat meer de bomen door het administratieve bos laten zien. Het goed beheren van data kan mensen helpen. Het slecht beheren van data, waardoor gevoelige gegevens in de verkeerde handen vallen, kan drama’s veroorzaken. Hoe we omgaan met onze data is dus wel degelijk een belangrijke zaak.

En daar mag best wat discussie over zijn. Want wat is ‘goed beheren’? Wat kan wel en wat houdt gigantische risico’s in? Het is de GBA die in ons land een antwoord moet geven op die complexe vragen. Het is dan ook bijzonder pijnlijk om te zien hoe een interne oorlog binnen onze privacywaakhond er nu toe leidt dat ons land in opspraak komt. De bewakers van onze privacy rollen vechtend over straat in de plaats van onze privacy te bewaken.

Nochtans was privacy en dataverzameling tijdens de coronacrisis nogal een dingetje. Er werden het afgelopen anderhalf jaar databanken opgezet om aan contacttracing te doen, medische gegevens gebundeld om een lijst met prioritair te vaccineren patiënten aan te leggen en er moest een pandemiewet beoordeeld worden. Maar net dan bereikten de interne machtstrijd en de vetes binnen de GBA een hoogtepunt. Waardoor onze politici vaak tegenstrijdige aanbevelingen kregen en de privacywaakhond eigenlijk de facto zichzelf buiten strijd stelde.

De GBA heeft in de coronacrisis een belangrijke kans gemist om haar eigen maatschappelijk belang aan te tonen. Hoog tijd dat er orde op zaken gesteld wordt. Want van privacybeschermers die door intern gehakketak nauwelijks nog kunnen functioneren wordt nu eens echt niemand beter van.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234