Dinsdag 21/05/2019

Opinie

Het recht op abortus moet gevrijwaard worden

In Brussel werd deze maand nog betoogd door religieus geïnspireerde demonstranten die abortus, euthanasie en draagmoederschap willen verbieden. Beeld BELGA

Sylvain Peeters is voorzitter van deMens.nu, Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw. Prof. Dr. Emeritus Peter Deconinck is gewezen kinderchirurg bij UZ Brussel/VUB.

We worden nu in België geconfronteerd met een bedreiging van de rechten van de vrouw inzake seksualiteit en voortplanting. Er worden wetsvoorstellen besproken in de commissie Justitie in de Kamer die voor gevolg zouden kunnen hebben dat het recht op zwangerschapsafbreking beperkt wordt.

Met haar wetsvoorstel wil de CD&V de registratie en uitreiking van een geboorteakte doen goedkeuren van doodgeboren kinderen, en dit vanaf een zwangerschap van 85 dagen. Zo krijgen zij een juridisch statuut. Op die leeftijd is de foetus ongeveer 7 à 8 centimeter lang en weegt ongeveer 25 à 30 gram.

Sylvain Peeters. Beeld Isabelle Pateer/Otherweyes

Wij willen pleiten voor een wetswijziging die abortus uit het strafrecht haalt. In het voorliggend wetsvoorstel is daar geen sprake van. Door vanaf dag 85 aan een doodgeboren kind een juridisch statuut toe te kennen met registratie in het bevolkingsregister en afleveren van een akte, bestaat het risico dat afbreking van een zwangerschap om medische redenen na 12 weken op de helling komt te staan en weldra op juridische gronden onderworpen wordt aan ernstige beperkingen, daar waar dit nu kan uitgevoerd worden mits een medische verantwoording.

We moeten de rechten van de vrouw in België en Europa blijven verdedigen. In Spanje, Italië, Polen, Hongarije, ... is het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking afgeschaft of beperkt geworden tot enkele uitzonderingsgevallen. Nu komen de christendemocraten ook in ons land aandraven met een voorstel dat aanleiding kan geven tot serieuze problemen als het om een noodzakelijke laattijdige afbreking gaat (na 12 weken zwangerschap).

Want wanneer is een dergelijke ingreep noodzakelijk? Als de foetus blijkt een ernstige afwijking te hebben of te lijden aan een ongeneeslijke ziekte, zullen sommige ouders wellicht kiezen voor afbreking. Andere, eerder religieus georiënteerde ouders, zullen misschien kiezen voor het verder zetten van de zwangerschap.

Die vrije keuze behoort tot de rechten die zoveel moeite gekost hebben om te bekomen. Zij maken overigens deel uit van de huidige medische deontologie.

Indien er, bij zo een medisch verantwoorde laattijdige afbreking, een klacht wordt ingediend en het aan een onderzoeksrechter, procureur of rechtbank toekomt om over de medische beslissing te oordelen, wordt een loopje genomen met de beroepsethiek van de twee door de wet vereiste artsen.

Zij zijn de enige die kunnen oordelen over de ernst van het gevaar voor de vrouw in geval van voortzetting van de zwangerschap, of over de ernst van de ongeneeslijke aandoening van de foetus. Door een dergelijk oordeel aan een rechter over te laten die geen volwaardige medische opleiding gekregen heeft, wordt de rechtsstaat geweld aangedaan en wordt een grote stap achteruitgezet op het vlak van de vrouwenrechten.

De CD&V wil miskramen wettelijk als geboortes erkennen, niet vanaf 180 dagen zwangerschap, maar vanaf 85 dagen! Hierdoor willen de christendemocraten tegemoetkomen aan het psychologisch lijden van de door een miskraam getroffen moeder. Van enige terugbetaling voor psychologische begeleiding is daarbij thans geen sprake.

Als de enige bedoeling erin bestaat de door het verlies van haar kind lijdende moeder te helpen, dan zou daadwerkelijke psychologische ondersteuning wel meer uithalen dan een officiële akte bij de burgerlijke stand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.