Vrijdag 13/12/2019

Column

"Het ontgaat de kiezer heus niet dat we geregeerd worden door propagandamachines"

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

Rusland bedient zich van een nepsite om verkiezingen en besluitvormingsprocessen in Europa te beïnvloeden. Nepnieuws is pure manipulatie. Dat schreef de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil in gesprek gaan met onder meer media, techbedrijven en politieke partijen om de inmenging van de Russen bij verkiezingen tegen te gaan.

Hoe zit dat bij ons? Jagen onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten ook op cybercriminelen van buitenlandse origine? Zullen de nakende gemeenteraadsverkiezingen besmet zijn met inmenging van de Russen, zoals destijds de presidentsverkiezingen in de VS? Sommigen denken van wel en herinneren eraan dat bijvoorbeeld Antwerpen vatbaar is voor een explosieve cocktail van nepnieuws en infiltratie.

Nepnieuws mag zo stilaan het woord van de eeuw worden genoemd. Het wordt 24 uur op 24 door geloeid op sociale media, in reguliere berichten van radio en televisie, in politieke hoofdkwartieren. Ook in familiale kring komen we de dag niet meer door zonder dat het N-woord valt. Voor kinderen, opvoeders en ouden van dagen dreigt een nachtmerrie. Nederland heeft voor middelbare scholen reeds lesmateriaal ter beschikking gesteld om de leerlingen weer naar het rechte nieuws-pad te leiden.

Parallelle diplomatie

Terwijl nepnieuws zo oud als de weg naar Rome is. Alleen heette het vroeger geheime diplomatie en propaganda. Nepnieuws was de onbegrensde krachtbron van de Koude Oorlog en iedereen deed eraan. De NAVO en het Warschaupact voorop. Franse en Belgische communisten gingen zelf de gefilterde boodschap ophalen in Moskou. Ik zie Louis Van Geyt nog staan te rillen aan het Kremlin in zijn sjofele winterjas onder een berenmuts. De Vlaamse communist moest zich warmen aan zijn diepe overtuiging.

Regeringen waren nog de grootste fabrikanten van nepnieuws in de vorm van parallelle diplomatie. Mobutu Sese Seko is jarenlang voorgelogen over het Belgische Zaïre-beleid. In de regeringen van Tindemans en Martens zat een beëdigde klikspaan die iedere vrijdag de agenda van de ministerraad door briefte naar de Zaïrese president. Het probleem was dat de premier en de minister van Buitenlandse Zaken parallelle diplomatie beoefenden en dat zorgde voor valse informatie. Mobutu in alle staten.

De toenmalige premier Wilfried Martens in gesprek met de Zaïrese leider Mobutu Sese Seko, in 1980. Beeld Belga

Vandaag zien we dat CD&V en N-VA in een genadeloze concurrentiestrijd verwikkeld zijn met alleen maar nepnieuws. Zelfs de Russen schrikken van de ongeziene hardvochtigheid. Propagandisten van het ergste soort.

Europese Commissie ongeloofwaardig

De Europese Commissie heeft de strijd tegen nepnieuws opgevoerd. De komende drie maanden wordt een publieke consultatieronde gehouden waarbij burgers, ngo’s, media en techbedrijven worden opgeroepen ideeën aan te dragen in de strijd tegen nepnieuws. Ook hier is de Commissie ongeloofwaardig. Ze heeft het alleen over de onlinebemoeienis van de Russen, terwijl de Amerikanen natuurlijk geen haar beter zijn. De grootste trafikanten van nepnieuws zitten nog steeds in het Witte Huis, waar fake religie is geworden.

Alles komt terug: spionnenweer, gleufhoeden, KGB- en CIA-agenten in te grote regenjassen, maar nu dan online. Niemand gaat vrijuit. En niemand die nepnieuws een grove belediging lijkt te vinden aan het beoordelingsvermogen van burgers. Het ontgaat de kiezer heus niet dat we geregeerd worden door propagandamachines, die zo in zichzelf gekeerd zijn dat ze de Russen ook de schuld geven van de mallotige crisis in Catalonië.

Ach, nepnieuws is de suikerspin voor fantasten die de fabulatie nodig hebben als ze voor de spiegel geconfronteerd worden met hun akelig lege hoofden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234